ဒီမွ်စ္က ဝါးပိုးဝါးတို႕လို ဝါးအၾကီးမ်ိဳးရဲ႕ မွ်စ္ပါ.. အလယ္မွာ အေခါင္းပိတ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီမွ်စ္ကို ခ်က္စားမွာပါ။
အဲဒီမွ်စ္ကို ပါးပါးလွီးတာမဟုတ္ဘဲ ဓါးနဲ႕ေပါက္ပါတယ္။
ခုလို ပံုစံရလာပါျပီ..
ရလာတဲ႕ မွ်စ္ေတြထဲက တစ္ဝက္ကို ေရစိမ္ထားလိုက္ပါတယ္။ တစ္ဝက္ကိုေတာ႔ မွ်စ္ဆိမ္႕ခ်က္စားပါမယ္
ဒီမွ်စ္ဆိမ့္ခ်က္ဖို႕
လိုအပ္တာေတြကေတာ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကည္သြန္နီ၊ ဆား၊ အရသာမႈန္႕၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေျမပဲဆန္မညက္တညက္ေထာင္း၊ အေရာင္တင္၊ ႏြနင္းမႈန္႕၊ဆီ
အနည္းငယ္တို႕ လိုအပ္ပါတယ္။ ဆီတိုဖူး( သို႕) မဟုတ္ ငပိ အနည္းငယ္ ထည္႕ပါတယ္။
ထို႕ေနာက္ ခဏေလာက္ ဟင္းကို လံုးပါတယ္။
ေရထည့္ျပီး
မီးျပင္းျပင္းျဖင္႔ အနည္းဆံုး ၂ေရခန္႕ ခမ္းေအာင္ တည္ပါတယ္။ သို႕မွသာ
မွ်စ္ေတြႏူးျပီး စားလို႕ေကာင္းမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၂ေရေလာက္ ထပ္ထည္႕ျပီးေနာက္
အရသာအေပါ႕အငံ စိတ္ၾကိဳက္ထည္႕ကာ ေရခပ္မ်ားမ်ားခ်န္ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
ရွမ္းနံနံေလးခတ္ျပီး စားသံုးရင္ အရသာႏူးညံ႕ျပီး ဆိမ္႔သက္တဲ႔ မွ်စ္ဆိမ္႕ဟင္းတစ္ခြက္ ရပါျပီ။
ေနာက္ထပ္ခ်က္ျဖစ္တဲ႕ဟင္းကေတာ႔
မွ်စ္ေရစိမ္ျဖစ္ပါတယ္။ ေစာေစာက ေရစိမ္ထားတဲ႔ မွ်စ္ကို ၃ရက္ေလာက္
ေရစိမ္ထားပါတယ္။ ၃ရက္အတြင္းမွာ ေရကို မၾကာခဏလဲေပးပါတယ္။ ၄ရက္ေလာက္ဆို
မွ်စ္ေရစိမ္ ခ်က္စားဖို႕သင္႕ေတာ္တဲ႔အေနအထားရပါျပီ။
ေရစိမ္ထားတဲ႔ မွ်စ္ေတြကို ေဆးေၾကာထားလိုက္ပါတယ္။
ေရေႏြးကိုဆူေတာင္တည္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပုဇြန္ဆိတ္ေလးမ်ားကို ထည္႔လိုက္ပါတယ္။ ဆား၊အသားမႈန္႕တို႕ကိုထည္႕ပါတယ္။
မွ်စ္ကိုထည္႕လိုက္ျပီး ၁၀မိနစ္ခန္႕ဆူေအာင္တည္ထားလိုက္ပါတယ္
ခ်ကာနီးမွ ပင္စိမ္းရြက္ေလး ခတ္လိုက္ပါတယ္
ပင္စိမ္းနံ႔ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ မွ်စ္ေရစိမ္တစ္ခြက္ရပါျပီ...
ေနာက္ထပ္ ခ်က္စားျဖစ္တာကေတာ႕ အခုလို မွ်စ္ကိုဘဲ ပါးပါးလွီးျပီး ၃ရက္ေလာက္ ေရစိမ္ထားတဲ႔ မွ်စ္ကို ဝက္သားနဲ႕ ေၾကာ္စားတာပါ။
ပါးပါးလွီးထားတဲ႔ မွ်စ္ေရစိမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းတုိ႕နဲ႔ ဝက္သားကိုပါးပါးလွီးျပီး ေၾကာ္ပါတယ္။
ငရုပ္ပြအရွည္အနီ၊အစိမ္းတို႕ကို ခုလိုလွွီးထားပါတယ္
ထို႕ေနာက္ ငရုပ္သီးမ်ားကိုထည္႕ျပီးေနာက္ ၃မိနစ္ေလာက္ဆို စားႏိုင္ပါျပီ။
ဝက္သားမွ်စ္ေရစိမ္ေၾကာ္ရပါျပီ..
by missgreenlady
0 comments:
Post a Comment