မိဘတိုင္း ကိုယ့္သား သမီးကို ဥာဏ္ေကာင္း ေစခ်င္ၾက ပါတယ္။ မိမိ ကေလး ဟာ
သူ႕အတန္းထဲမွာ အဆင့္ ပထမရၿပီး စာေတာ္တဲ့ သူဆိုရင္ ဘယ္ မိဘ မဆို ဂုဏ္မယူဘဲ
မေနႏိုင္ၾကပါ ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ သားငယ္သမီးငယ္ ေတြကို ဥာဏ္ေကာင္းေစမယ့္ အစား
အစာကို ေကြ်းခ်င္ၾကမွာ အမွန္ပဲျဖစ္ ပါတယ္။ ကေလးငယ္ရဲ႔ ခႏၶာကိုယ္
ႀကီးထြားဖြံၿဖိဳး ေနစဥ္မွာ ႏြားႏို႔၊ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥစသည္ တို႔အျပင္ အသား၊ ငါး၊
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးမ်ား ပါမက်န္ ေကြ်းရမယ္ဆိုတာ မိဘတိုင္း
သေဘာေပါက္ နားလည္ၾကပါတယ္။ သို႔ေသာ္မိဘမ်ားဟာ ကေလးငယ္ရဲ႔ အစားအစာ ထဲမွာ
ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ သတၲဳဓာတ္၊ ဆိုဒီယမ္ ဓာတ္မ်ားႏွင့္
အင္တီေအာက္စီးဒင့္ ပမာဏ လံုလံုေလာက္ေလာက္ ရွိရဲ႔ လားဆိုတာကို သတိထားရပါမယ္။
ဘယ္လိုအစားအစာေတြ ေကြ်းရမလဲ ဆိုတာႏွင့္ ဘယ္လို အသီးအႏွံမ်ား ေကြ်းရင္
ဘယ္လိုအာဟာရဓာတ္မ်ား ရရွိႏိုင္မလဲဆိုတဲ့ ဗဟုသုတေတြ ရွိထားရပါမယ္။
ကေလးငယ္အတြက္ ဘာအာဟာရဓာတ္ေတြ လိုေနေသးလဲ စတဲ့ ဘယ္သူမွ မသိရွိႏိုင္တဲ့ အခ်က္ အလက္ေတြေတာ့ တစ္ပံုတစ္ပင္ရွိေန ပါေသးတယ္။ က်န္းမာေရး သတင္းအခ်က္ အလက္မ်ားေပးတဲ့ ဝက္ဘ္ဆိုက္မ်ား အရ အစားအစာမ်ားမွရရွိတဲ့ ဗီတာ မင္ဓာတ္၊ အသားဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ သတၲဳဓာတ္၊ ဆားဓာတ္တို႔ဟာ တြက္ ခ်က္ရန္ ခက္သလို တစ္ခါတစ္ရံ ခ်က္ ျပဳတ္ျခင္းေၾကာင့္ အစားအစာမ်ားထဲမွ အာဟာရဓာတ္ေတြ ဆံုး႐ံႈးတာမ်ိဳး ရွိႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ သို႔ေသာ္ လည္း ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပမယ့္အစား အစာ မ်ားကေတာ့ ေလ့လာသုေတ သနျပဳခ်က္မ်ားအရ ကေလးငယ္မ်ား အား အမွန္တကယ္ ဥာဏ္ေကာင္း ေစတဲ့အျပင္ အာ႐ံုစူးစိုက္မႈ ပိုေကာင္း ေစေၾကာင္း အာမခံထားပါတယ္။အဲဒီ အစားအစာေတြမွာ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီး အက္စစ္ႏွင့္ အင္တီေအာက္စီးဒင့္ ဓာတ္မ်ား ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ေသာ ေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္လို႔ ေဖာ္ျပပါတယ္။ ၄င္းအစားအစာေတြမွာ အိုမင္းျခင္းကို တားဆီးေပးၿပီး ႏုပ်ိဳေစတဲ့ ဂုဏ္သတ ရွိတဲ့အတြက္ ကေလးမ်ားအတြက္ သာမက လူႀကီးမ်ားအတြက္ပါ သ တင္းေကာင္းျဖစ္ပါတယ္။
(၁) သစ္ၾကားေစ့
လူ႕ဦးေႏွာက္ပံုစံနဲ႔တူတဲ့ သစ္ ၾကားေစ့အဆန္ေလးမ်ားဟာ ဆိမ့္ ေသာအရသာရွိပါတယ္။ သစ္ၾကားေစ့ မွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေခၚ အင္တီေအာက္စီးဒင့္ဓာတ္ေတြ မ်ား စြာ ပါဝင္ေၾကာင္း သုေတသနျပဳခ်က္ မ်ားအရ သိရပါတယ္။ ထိုအင္တီ ေအာက္စီးဒင့္ေတြက ဖရီးရယ္ဒီကယ္ ေၾကာင့္ လူ႔ဦးေႏွာက္ ကလာပ္စည္း ဒီအင္ေအမ်ား ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈမရွိ ေအာင္ ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါ တယ္။ ၂၀ဝ၉ ခုႏွစ္တုန္းက ေလ့လာ သုေတသနျပဳခ်က္တစ္ခုမွာ ျြကက္ ေတြအား သစ္ၾကားေစ့အဆန္မ်ားႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ား ေကြ်း ၿပီး ေလ့လာခဲ့ရာ အိုမင္းမႈကို ၂ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ဟန္႔တားၿပီး ႏုပ်ိဳလာ ေစႏိုင္ေၾကာင္း၊ ဥာဏ္ပိုေကာင္းလာ ေၾကာင္း ေတြ႕ခဲ့ရတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
(၂) မုန္လာဥနီ
အေရာင္ပါတဲ့ အသီးအႏွံေတြ ဟာ ဗီတာမင္ A ဓာတ္ျြကယ္ဝတဲ့ အတြက္ မ်က္စိအားေကာင္းေစ႐ံုမွ် မက ဥာဏ္ေကာင္းေစပါတယ္လို႔ သိ ရပါတယ္။ မုန္လာဥနီမွာ Luteolin လူတီအိုလင္း ေခၚ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳး ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ျဖစ္ပါ သတဲ့။ အာဟာရဓာတ္ဂ်ာနယ္မွာ ပံုႏွိပ္ေဖာ္ျပခ်က္အရ ေလ့လာခ်က္တစ္ ခုမွာ လူတီအိုလင္းဟာ အသက္အရြယ္ ႀကီးရင့္လာျခင္းေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ မွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့ပါး ေစတဲ့အျပင္ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ ေရာင္ ရမ္းျခင္းေတြကိုပါ နည္းပါးေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ လူတီအိုလင္းဓာတ္ ျြကယ္ဝတဲ့ အျခားအစားအစာေတြ လည္း ရွိပါေသးတယ္။ အဲဒါေတြက ေတာ့ သံလြင္ဆီ၊ င႐ုတ္သီးပြႀကီးမ်ား ႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံပင္တို႔ ျဖစ္ပါသတဲ့။ ဒါေၾကာင့္ မိဘမ်ားအေနျဖင့္ မိမိသား သမီးမ်ားအား အထက္ပါအစားအစာ မ်ားကိုငယ္စဥ္ကပင္ စားတတ္ေအာင္ စားခ်င္လာေအာင္ ျပဳျပင္ခ်က္ျပဳတ္ ေကြ်းေမြးသင့္ပါတယ္။
(၃) ဘယ္ရီသီးမ်ား
၂၀ဝ၉ခုႏွစ္က ေလ့လာသုေတ သနျပဳခ်က္တစ္ခုအရ စေတာ္ဘယ္ ရီသီး၊ ဘလူးဘယ္ရီသီး ကဲ့သို႔ေသာ အသီးေတြမွာ အိုမင္းေစျခင္း ျဖစ္စဥ္နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ဦးေႏွာက္ကလာပ္ စည္းမ်ားထဲက စိတ္ဖိစီးမႈ တစ္မ်ိဳးကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္သလို ဦးေႏွာက္ထဲက အခ်က္ျပ ေသြးေၾကာေလးမ်ားကို ပိုမို အားေကာင္းေစပါတယ္လို႔သိရပါတယ္။
(၄) ငါးမ်ားမ်ားေကြ်းပါ
ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ငါးစား ရင္ ဥာဏ္ေကာင္းပါတယ္။ အထူး သျဖင့္ ေဈးခ်ိဳလွတဲ့ ပင္လယ္ငါး ေတြမွာ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ မ်ား ျြကယ္ဝစြာပါဝင္ၿပီး အသက္ႀကီး လာျခင္းေၾကာင့္ မွတ္Óဏ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈကို ေႏွးေကြးေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးႏိုင္ပါသတဲ့။ ဤေလ့လာခ်က္မွာ အသက္ ၆၅ႏွစ္ ႏွင့္ အထက္လူႀကီးမ်ားအား ၁ပတ္ ၂ႀကိမ္ ၆ ႏွစ္ၾကာ ငါးကို ပံုမွန္စားေစ ၿပီးေလ့လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ငါးပံုမွန္ စားတဲ့လူေတြမွာ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ မွတ္Óဏ္ေကာင္းလာေၾကာင္း ေတြ႕ခဲ့ပါတယ္။
(၅) ဟင္္းႏုႏြယ္ရြက္
ဟင္းႏုနယ္ရြက္မွာ ဗီတာမင္ C ဓာတ္ ျြကယ္ဝစြာ ပါဝင္ၿပီး မွတ္ဥာဏ္ ေကာင္းေစေၾကာင္း ေနာက္ဆံုး ေလ့ လာခ်က္အရ သိရွိရပါတယ္။ ေဈး ခ်ိဳၿပီး လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ ကို ကေလးမ်ားအား ေန႔စဥ္ ေကြ်းႏိုင္ ပါတယ္။ ၂၀ဝ၀ ျပည့္ႏွစ္ကတည္းက ေလ့လာခ်က္အရ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ဘလူးဘယ္ရီသီး တို႔ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့အစားအစာမ်ား ကိုျြကက္မ်ားအား ေကြ်းၿပီးေလ့လာစမ္း သပ္ခဲ့ရာ မွတ္ဥာဏ္ပိုထက္ျမက္လာ ေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ေတြ႕ရွိခဲ့ပါသတဲ့။ အထက္ပါ ဥာဏ္ထက္ေစတဲ့ အစားအစာေတြကို သိပၸံပညာရွင္မ်ား ေလ့လာသုေတသနျပဳခ်က္အရ ေဖာ္ ျပလိုက္ပါတယ္။
ကေလးငယ္အတြက္ ဘာအာဟာရဓာတ္ေတြ လိုေနေသးလဲ စတဲ့ ဘယ္သူမွ မသိရွိႏိုင္တဲ့ အခ်က္ အလက္ေတြေတာ့ တစ္ပံုတစ္ပင္ရွိေန ပါေသးတယ္။ က်န္းမာေရး သတင္းအခ်က္ အလက္မ်ားေပးတဲ့ ဝက္ဘ္ဆိုက္မ်ား အရ အစားအစာမ်ားမွရရွိတဲ့ ဗီတာ မင္ဓာတ္၊ အသားဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ သတၲဳဓာတ္၊ ဆားဓာတ္တို႔ဟာ တြက္ ခ်က္ရန္ ခက္သလို တစ္ခါတစ္ရံ ခ်က္ ျပဳတ္ျခင္းေၾကာင့္ အစားအစာမ်ားထဲမွ အာဟာရဓာတ္ေတြ ဆံုး႐ံႈးတာမ်ိဳး ရွိႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ သို႔ေသာ္ လည္း ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပမယ့္အစား အစာ မ်ားကေတာ့ ေလ့လာသုေတ သနျပဳခ်က္မ်ားအရ ကေလးငယ္မ်ား အား အမွန္တကယ္ ဥာဏ္ေကာင္း ေစတဲ့အျပင္ အာ႐ံုစူးစိုက္မႈ ပိုေကာင္း ေစေၾကာင္း အာမခံထားပါတယ္။အဲဒီ အစားအစာေတြမွာ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီး အက္စစ္ႏွင့္ အင္တီေအာက္စီးဒင့္ ဓာတ္မ်ား ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ေသာ ေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္လို႔ ေဖာ္ျပပါတယ္။ ၄င္းအစားအစာေတြမွာ အိုမင္းျခင္းကို တားဆီးေပးၿပီး ႏုပ်ိဳေစတဲ့ ဂုဏ္သတ ရွိတဲ့အတြက္ ကေလးမ်ားအတြက္ သာမက လူႀကီးမ်ားအတြက္ပါ သ တင္းေကာင္းျဖစ္ပါတယ္။
(၁) သစ္ၾကားေစ့
လူ႕ဦးေႏွာက္ပံုစံနဲ႔တူတဲ့ သစ္ ၾကားေစ့အဆန္ေလးမ်ားဟာ ဆိမ့္ ေသာအရသာရွိပါတယ္။ သစ္ၾကားေစ့ မွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေခၚ အင္တီေအာက္စီးဒင့္ဓာတ္ေတြ မ်ား စြာ ပါဝင္ေၾကာင္း သုေတသနျပဳခ်က္ မ်ားအရ သိရပါတယ္။ ထိုအင္တီ ေအာက္စီးဒင့္ေတြက ဖရီးရယ္ဒီကယ္ ေၾကာင့္ လူ႔ဦးေႏွာက္ ကလာပ္စည္း ဒီအင္ေအမ်ား ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈမရွိ ေအာင္ ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါ တယ္။ ၂၀ဝ၉ ခုႏွစ္တုန္းက ေလ့လာ သုေတသနျပဳခ်က္တစ္ခုမွာ ျြကက္ ေတြအား သစ္ၾကားေစ့အဆန္မ်ားႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ား ေကြ်း ၿပီး ေလ့လာခဲ့ရာ အိုမင္းမႈကို ၂ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ဟန္႔တားၿပီး ႏုပ်ိဳလာ ေစႏိုင္ေၾကာင္း၊ ဥာဏ္ပိုေကာင္းလာ ေၾကာင္း ေတြ႕ခဲ့ရတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
(၂) မုန္လာဥနီ
အေရာင္ပါတဲ့ အသီးအႏွံေတြ ဟာ ဗီတာမင္ A ဓာတ္ျြကယ္ဝတဲ့ အတြက္ မ်က္စိအားေကာင္းေစ႐ံုမွ် မက ဥာဏ္ေကာင္းေစပါတယ္လို႔ သိ ရပါတယ္။ မုန္လာဥနီမွာ Luteolin လူတီအိုလင္း ေခၚ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳး ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ျဖစ္ပါ သတဲ့။ အာဟာရဓာတ္ဂ်ာနယ္မွာ ပံုႏွိပ္ေဖာ္ျပခ်က္အရ ေလ့လာခ်က္တစ္ ခုမွာ လူတီအိုလင္းဟာ အသက္အရြယ္ ႀကီးရင့္လာျခင္းေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ မွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့ပါး ေစတဲ့အျပင္ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ ေရာင္ ရမ္းျခင္းေတြကိုပါ နည္းပါးေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ လူတီအိုလင္းဓာတ္ ျြကယ္ဝတဲ့ အျခားအစားအစာေတြ လည္း ရွိပါေသးတယ္။ အဲဒါေတြက ေတာ့ သံလြင္ဆီ၊ င႐ုတ္သီးပြႀကီးမ်ား ႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံပင္တို႔ ျဖစ္ပါသတဲ့။ ဒါေၾကာင့္ မိဘမ်ားအေနျဖင့္ မိမိသား သမီးမ်ားအား အထက္ပါအစားအစာ မ်ားကိုငယ္စဥ္ကပင္ စားတတ္ေအာင္ စားခ်င္လာေအာင္ ျပဳျပင္ခ်က္ျပဳတ္ ေကြ်းေမြးသင့္ပါတယ္။
(၃) ဘယ္ရီသီးမ်ား
၂၀ဝ၉ခုႏွစ္က ေလ့လာသုေတ သနျပဳခ်က္တစ္ခုအရ စေတာ္ဘယ္ ရီသီး၊ ဘလူးဘယ္ရီသီး ကဲ့သို႔ေသာ အသီးေတြမွာ အိုမင္းေစျခင္း ျဖစ္စဥ္နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ဦးေႏွာက္ကလာပ္ စည္းမ်ားထဲက စိတ္ဖိစီးမႈ တစ္မ်ိဳးကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္သလို ဦးေႏွာက္ထဲက အခ်က္ျပ ေသြးေၾကာေလးမ်ားကို ပိုမို အားေကာင္းေစပါတယ္လို႔သိရပါတယ္။
(၄) ငါးမ်ားမ်ားေကြ်းပါ
ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ငါးစား ရင္ ဥာဏ္ေကာင္းပါတယ္။ အထူး သျဖင့္ ေဈးခ်ိဳလွတဲ့ ပင္လယ္ငါး ေတြမွာ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ မ်ား ျြကယ္ဝစြာပါဝင္ၿပီး အသက္ႀကီး လာျခင္းေၾကာင့္ မွတ္Óဏ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈကို ေႏွးေကြးေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးႏိုင္ပါသတဲ့။ ဤေလ့လာခ်က္မွာ အသက္ ၆၅ႏွစ္ ႏွင့္ အထက္လူႀကီးမ်ားအား ၁ပတ္ ၂ႀကိမ္ ၆ ႏွစ္ၾကာ ငါးကို ပံုမွန္စားေစ ၿပီးေလ့လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ငါးပံုမွန္ စားတဲ့လူေတြမွာ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ မွတ္Óဏ္ေကာင္းလာေၾကာင္း ေတြ႕ခဲ့ပါတယ္။
(၅) ဟင္္းႏုႏြယ္ရြက္
ဟင္းႏုနယ္ရြက္မွာ ဗီတာမင္ C ဓာတ္ ျြကယ္ဝစြာ ပါဝင္ၿပီး မွတ္ဥာဏ္ ေကာင္းေစေၾကာင္း ေနာက္ဆံုး ေလ့ လာခ်က္အရ သိရွိရပါတယ္။ ေဈး ခ်ိဳၿပီး လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ ကို ကေလးမ်ားအား ေန႔စဥ္ ေကြ်းႏိုင္ ပါတယ္။ ၂၀ဝ၀ ျပည့္ႏွစ္ကတည္းက ေလ့လာခ်က္အရ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ဘလူးဘယ္ရီသီး တို႔ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့အစားအစာမ်ား ကိုျြကက္မ်ားအား ေကြ်းၿပီးေလ့လာစမ္း သပ္ခဲ့ရာ မွတ္ဥာဏ္ပိုထက္ျမက္လာ ေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ေတြ႕ရွိခဲ့ပါသတဲ့။ အထက္ပါ ဥာဏ္ထက္ေစတဲ့ အစားအစာေတြကို သိပၸံပညာရွင္မ်ား ေလ့လာသုေတသနျပဳခ်က္အရ ေဖာ္ ျပလိုက္ပါတယ္။
0 comments:
Post a Comment