ပဲပင္ေပါက္ သာမက ပုရစ္ေၾကာ္ စားသံုးျခင္း ျဖင့္လည္း အီကိုလိုင္္းပိုး
ကူးစက္ ႏိုင္ေၾကာင္း ကိုယ္ေတြ႔ ႀကံဳေတြ႕ ခဲ့ရသည့္ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ
ခင္ေမာင္ဝင္း က ေျပာသည္။ မႏၲေလးမွာ ပုရစ္ေၾကာ္ေတြ စားၿပီး
ဒီေရာဂါျဖစ္ခဲ့တာ၊ စျဖစ္တုန္း က ဘာေရာဂါမွန္းမသိဘူး၊ ဝမ္းအရည္ေတြသြားတယ္။
ပ်ိဳ႕အန္ တာလည္းတအားပဲ။ ဒါနဲ႔ဗဟိုရ္ စည္ေဆး႐ံုမွာတက္ျဖစ္သြားတယ္။
ေဆး႐ံုမွာ ၂ ရက္ ၃ ရက္ေလာက္ အထိကိုမသက္သာဘဲေဆးေတြသြင္း ခဲ့ရတယ္။ ၅ ရက္ေျမာက္မွာ ေတာ္ေတာ္ ေကာင္းသြားၿပီး ၇ ရက္ ေျမာက္မွာ ေဆး႐ံုက ဆင္းႏိုင္ခဲ့ တယ္ဟု ၄င္းက အီကိုလိုင္းပိုး ခံစားခဲ့ရပံုကို ေျပာျပသည္။ ၄င္းအီကို လိုင္းပိုးသည္ ယခုႏွစ္ေမလအတြင္း ဂ်ာမနီႏိုင္ငံ ေျမာက္ပိုင္းတြင္ စတင္ျဖစ္ပြားခဲ့ၿပီး ၅၄ ဦးအထိေသဆံုးေၾကာင္း၊ လူထုက်န္းမာေရးႏွင့္ ဆိုင္သည့္စံုစမ္း မႈမ်ားအရ ပဲပင္ေပါက္ သည္ေရာဂါ ျဖစ္ေစသည့္ အေၾကာင္း အရင္းျဖစ္ ေၾကာင္း သိရသည္။
ဒီအီကို လိုင္းပိုးက ကြ်ဲ၊ ႏြား၊ ကုလားအုတ္၊ သိုးေကာင္ေတြကို စားတာကေန တစ္ဆင့္ လူဆီကို ေရာက္တယ္။ မက်ိဳခ်က္ ရေသး တဲ့ႏြားႏို႕တို႔၊ ေကာင္းေကာင္း မခ်က္ျပဳတ္ ရေသးတဲ့ အသားတို႔ကေန လူကို ကူးစက္တာပါ။ အီကိုလိုင္းပိုး မွာေရာဂါ လကၡဏာ မျပ ေသးတဲ့ အခ်ိန္ဆိုတာ ရွိၿပီး အဲဒီအခ်ိန္ အတြင္းမွာ သူမ်ားကိုလည္းကူးစက္ ႏိုင္ပါတယ္ဟု ေရာဂါ ကူးစက္ပံု အေနအထား ကို ၄င္းကေျပာသည္။
အျဖစ္ မ်ားေသာ ေရာဂါလကၡ ဏာမ်ားမွာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္ ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ေသြးတြင္း ပိုးဆိပ္ပ်ံ႕ႏွံ႕ျခင္းႏွင့္ ဦးေႏွာက္ အေျမႇး ပါးေရာင္ျခင္း တို႔ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ေရာဂါ ကာကြယ္ေရး အတြက္ အစားအစာေျပာင္းလဲမႈ တစ္ခုလံုးကို ထိန္းခ်ဳပ္ရန္လိုၿပီး စီးပြားျဖစ္အစား အစာထုတ္လုပ္ျခင္း၊ မိမိအိမ္ တြင္ အစားအစာ ျပင္ဆင္ျခင္း မ်ားကို ေျပာင္းလဲရန္လိုအပ္ေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ေဆး႐ံုမွာ ၂ ရက္ ၃ ရက္ေလာက္ အထိကိုမသက္သာဘဲေဆးေတြသြင္း ခဲ့ရတယ္။ ၅ ရက္ေျမာက္မွာ ေတာ္ေတာ္ ေကာင္းသြားၿပီး ၇ ရက္ ေျမာက္မွာ ေဆး႐ံုက ဆင္းႏိုင္ခဲ့ တယ္ဟု ၄င္းက အီကိုလိုင္းပိုး ခံစားခဲ့ရပံုကို ေျပာျပသည္။ ၄င္းအီကို လိုင္းပိုးသည္ ယခုႏွစ္ေမလအတြင္း ဂ်ာမနီႏိုင္ငံ ေျမာက္ပိုင္းတြင္ စတင္ျဖစ္ပြားခဲ့ၿပီး ၅၄ ဦးအထိေသဆံုးေၾကာင္း၊ လူထုက်န္းမာေရးႏွင့္ ဆိုင္သည့္စံုစမ္း မႈမ်ားအရ ပဲပင္ေပါက္ သည္ေရာဂါ ျဖစ္ေစသည့္ အေၾကာင္း အရင္းျဖစ္ ေၾကာင္း သိရသည္။
ဒီအီကို လိုင္းပိုးက ကြ်ဲ၊ ႏြား၊ ကုလားအုတ္၊ သိုးေကာင္ေတြကို စားတာကေန တစ္ဆင့္ လူဆီကို ေရာက္တယ္။ မက်ိဳခ်က္ ရေသး တဲ့ႏြားႏို႕တို႔၊ ေကာင္းေကာင္း မခ်က္ျပဳတ္ ရေသးတဲ့ အသားတို႔ကေန လူကို ကူးစက္တာပါ။ အီကိုလိုင္းပိုး မွာေရာဂါ လကၡဏာ မျပ ေသးတဲ့ အခ်ိန္ဆိုတာ ရွိၿပီး အဲဒီအခ်ိန္ အတြင္းမွာ သူမ်ားကိုလည္းကူးစက္ ႏိုင္ပါတယ္ဟု ေရာဂါ ကူးစက္ပံု အေနအထား ကို ၄င္းကေျပာသည္။
အျဖစ္ မ်ားေသာ ေရာဂါလကၡ ဏာမ်ားမွာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္ ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ေသြးတြင္း ပိုးဆိပ္ပ်ံ႕ႏွံ႕ျခင္းႏွင့္ ဦးေႏွာက္ အေျမႇး ပါးေရာင္ျခင္း တို႔ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ေရာဂါ ကာကြယ္ေရး အတြက္ အစားအစာေျပာင္းလဲမႈ တစ္ခုလံုးကို ထိန္းခ်ဳပ္ရန္လိုၿပီး စီးပြားျဖစ္အစား အစာထုတ္လုပ္ျခင္း၊ မိမိအိမ္ တြင္ အစားအစာ ျပင္ဆင္ျခင္း မ်ားကို ေျပာင္းလဲရန္လိုအပ္ေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
0 comments:
Post a Comment