အစာေလ်ာ့စားျခင္းျဖင့္ ဦး ေႏႇာက္စြမ္းရည္ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစၿပီးမႇတ္ၪာဏ္ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ေၾကာင္းသုေတသနျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ သုေတသနပညာရႇင္မ်ားကေျပာၾကားခဲ့သည္။အခ်ဳိပဲြမ်ားကို ေရႇာင္ျခင္း၊ ညစာစား ၿပီး ေကာ္ဖီမေသာက္ဘဲေနျခင္းတုိ့မႇာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းရန္အတြက္ သာမကဦးေႏႇာက္အတြက္ပါေကာင္း မြန္ေစေၾကာင္း အီတလီသုေတသန ပညာရႇင္မ်ားက ဆိုသည္။
'ကယ္လိုရီ ကန့္သတ္ျခင္း' ဟုအမည္ေပးထားေသာ ယင္းေလ့လာမႈတြင္ ငတ္သည္အထိနီးပါး အစာေလ်ာ့စားပါက က်န္းမာေရးပိုမို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး အသက္လည္း ပိုရႇည္ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရႇိခဲ့သည္။
ယခုကဲ့သုိ့ ကယ္လိုရီအမ်ား အျပားေလ်ာ့ခ်ျခင္းနည္းလမ္းျဖင့္ က်န္းမာေရးအေျခအေန ပိုမိုတုိး တက္ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ေၾကာင္းကို အေျဖရႇာရာတြင္ သိပၸံပညာရႇင္မ်ား မႇာ အခက္အခဲမ်ားရႇိခဲ့သည္။ ေလ့လာမႈတြင္ပါ၀င္ေသာ သု ေတသနပညာရႇင္ Giovambattista Pani က CREB1 ဟုေခၚေသာ ပ႐ို တိန္းတစ္မ်ဳိးကို အဓိကထားေလ့ လာသြားရန္ ဆံုးျဖတ္ခဲ့သည္။ ယင္း CREB1 မႇာ မႇတ္ၪာဏ္ႏႇင့္ ေလ့လာႏိုင္မႈစြမ္းရည္တိုးတက္ေစရန္ အေရးႀကီးသည္။ ကယ္လိုရီေလ်ာ့ခ်ျခင္းျဖင့္ ဦးေႏႇာက္ထဲတြင္ CREB1 ပ႐ိုတိန္းပမာဏျမင့္တက္ေစေၾကာင္းကိုႂကြက္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္မႈရလဒ္အား ရည္ညႊန္း၍င္းကေျပာၾကားခဲ့သည္။ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ၊ အိုကီနာ၀ါကြၽန္း မႇာ ကမၻာေပၚတြင္ သက္ရာေက်ာ္ အမ်ားဆံုးရႇိေသာ ကြၽန္းတစ္ကြၽန္း ျဖစ္ၿပီး ယင္းကြၽန္း၌ေနထိုင္သူမ်ား မႇာ အျခားသူမ်ားထက္ ကယ္လိုရီ ပမာဏေလ်ာ့နည္းစြာ စားသံုးေၾကာင္း ယင္းသုေတသနက ေဖာ္ျပခဲ့သည္။ ယင္းကြၽန္းတြင္ေနထိုင္သူ မ်ားမႇာ ၈၀ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိသာ၀မ္း၀ ေအာင္စားသံုးေၾကာင္း၊အသီးအႏႇံႏႇင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အမ်ားအျပားစား သံုးေၾကာင္းသိရသည္။
ယင္းကြၽန္းမႇ ထြက္ခြာၿပီးဘ၀ေနမႈ၊စားေသာက္မႈ ပံုစံေျပာငး္လဲလိုက္ပါကအသက္ငယ္ ရြယ္စဥ္ေသဆံုးမႈရႇိ ေၾကာင္းလည္း သိရသည္။
0 comments:
Post a Comment