ပဲြလမ္းသဘင္ေတြ မ်ားလြန္းတာေၾကာင္႔
ပြဲေတြမွာ ေကၽြးတဲ႔အစာေတြ နင္းကန္စားမိၿပီး ၀ိတ္ေတြ တက္လာတတ္ပါတယ္။
စားတုန္းက စားေကာင္းေကာင္းနဲ႔စားၿပီး ေနာက္ပိုင္း ခါးတုတ္ဗိုက္ပူေတာ႔မွာ
၀ိတ္ျပန္ေလ်ာ႔သြားေအာင္ အသည္းအသန္ လုပ္ရမွာ မလြယ္လွပါဘူး။ ဒါေၾကာင္႔
ညစာစားပြဲေတြမွာ အမ်ားႀကီး မစားမိေစဖို႔ ေအာက္ပါတို႔ကို သတိျပဳပါ။
၁။ ႀကိဳဆုံးျဖတ္ထားပါ
စားေသာက္ပြဲေတြမ်ားတဲ့ ဒီရာသီ ကာလအတြင္း
ေရာက္ၿပီဆုိတာနဲ႔ `၀ိတ္မ တက္ေအာင္ ထိန္းမယ္´ ဆုိၿပီး ႀကိဳ ဆုံးျဖတ္ထားပါ။
အဲဒီလုိ ဆုံးျဖတ္ထားမွ ညစာစားပြဲေတြမွာ စားခ်င္စရာေတြ မ်ားျပားေနရင္ေတာင္
ကုိယ့္ဆုံးျဖတ္ခ်က္ကုိ ကုိယ္ေလးစားကာ သိပ္မစားျဖစ္ေတာ့မွာပါ။
၂။ ပုံမွန္အစာစားပါ
ညဘက္ ဘူေဖးဒင္နာမွာ အ၀စားမယ္ဆုိၿပီး
မနက္ဘက္မွာ အစာမခံပါနဲ႔။ ဗုိက္အၾကာႀကီး အစာခံပါက အရမ္းဗုိက္ဆာၿပီး
အဆာလြန္သြားႏုိင္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ အစာေတြ အမ်ားႀကီးစားကာ ဗုိက္
ဆန္႔တာထက္ေတာင္ ပုိလြန္ၿပီး စားျဖစ္ သြားပါလိမ့္မယ္။ ဒါေၾကာင့္
ပုံမွန္အတုိင္းပဲ စားပါ။ မနက္စာကုိ ၀၀လင္လင္စားၿပီး ေန႔လယ္စာကုိလည္း
ဗုိက္ျပည့္႐ုံ ပုံမွန္ စားပါ။ ညစာစားပြဲ မသြားမီ ဗုိက္အရမ္း ဆာေနပါကလည္း
အဆာေျပ မုန္႔တစ္ခုခု စားသြားပါ။ ပါတီအမ်ားစုမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ
သိပ္မပါတတ္တာေၾကာင့္ ပြဲမသြားခင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အနည္းငယ္
စားေပးျခင္းျဖင့္ အဆာလည္းေျပသလုိ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီၫြတ္ေစပါတယ္။
၃။ စိတ္ဖိစီးမႈကုိ အစာနဲ႔ မေျဖေဖ်ာက္ပါနဲ႔။
ေပ်ာ္ပြဲရႊင္ပြဲေတြမ်ားတဲ့ ကာလမွာ
စိတ္လြတ္ကုိယ္လြတ္ ေပ်ာ္တတ္တာေၾကာင့္ အစာစားတဲ့ အခါမွာလည္း
စိတ္လြတ္ကုိယ္လြတ္ စားတတ္ကာ အစာမ်ားစြာ ပုိစားမိ တတ္ၾကပါတယ္။
စိတ္ဖိစီးမႈေတြကုိ ေျပေပ်ာက္ေအာင္ အစာနဲ႔ မကုစားပါနဲ႔။ ဟာသကား ၾကည့္ျခင္း၊
စာအုပ္ဖတ္ျခင္း၊ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္းတုိ႔က စိတ္ေပ်ာ္ရႊင္ေစတဲ့
အင္ဒုိဖင္းေဟာ္မုန္း ထြက္ရွိေစႏုိင္တာေၾကာင့္ အဲဒါေတြကုိ ျပဳလုပ္ေပးပါ။
စိတ္ေပ်ာ္ရႊင္ ေနတဲ့သူေတြဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစာေတြကုိ
ပုိစားတတ္တာေၾကာင့္ အေကာင္းျမင္စိတ္ထားကာ ေပ်ာ္ေပ်ာ္သာ ေနပါ။
၄။ အစာေရြးစားပါ
ညစာစားပြဲက ကုိယ္ႀကိဳက္တာ ေရြးစားလုိ႔ရတဲ့
ဘူေဖးလုိမ်ဳိး ဆုိရင္ စားခ်င္စရာေတြ မ်ားလြန္းၿပီး ဘာစားလုိ႔စားရမွန္းမသိ
ျဖစ္ေန တတ္ပါတယ္။ အဲဒီအခါက်ရင္ အေၾကာ္စာေတြ၊ အဆီမ်ားတဲ့ အစာေတြကုိ
မစားေတာ့ဘဲ ဂ်ပန္စာ ေရညႇိထမင္းလိပ္၊ ပင္လယ္စာ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔
သစ္သီး၀လံတုိ႔လုိ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစာေတြကုိသာ မ်ားမ်ားစားေပးပါ။
၅။ တကယ္ဆာမွ စားပါ
အစာစားတဲ့အခါ သတိရွိပါက အပုိစာေတြ
မစားမိေတာ့မွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ခုခု စားေတာ့မယ္ဆုိက တကယ္ဗုိက္ဆာမဆာ
ကုိယ္ကုိယ္ကုိ ျပန္ေမးပါ။ တစ္ခုခုကုိ မစားမီ `ငါ ဒါကုိ ဘာလုိ႔စားမွာလဲ။
တကယ္ဗုိက္ဆာလုိ႔လား။ မ်က္စိေရွ႕ေမွာက္ ေရာက္လုိ႔ ဘာရယ္မဟုတ္
အပ်င္းေျပစားမွာလား´ ကုိယ့္ကုိယ္ကုိ ျပန္ေမးပါ။ ဗုိက္မဆာပါက အစားအစာေတြဆီ
လက္လွမ္းမေနပါနဲ႔။ အစားအစာေတြ ဆီကေန အာ႐ုံေျပာင္းသြားေအာင္
တစ္ေယာက္ေယာက္နဲ႔ စကားလက္ဆုံ က်ေနလုိက္ပါ။ ဗုိက္ဆာပါက ပန္းကန္ထဲ နည္းနည္းစီ
ထည့္ၿပီး တစ္ခါစား နည္းနည္းစီနဲ႔ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ၀ါးစားပါ။ ဒါမွ အဆာေျပကာ
အပုိေတြ ထပ္မစားမိေတာ့မွာပါ။
၆။ ဆင္ျခင္ၿပီးေသာက္ပါ
အယ္လ္ကုိေဟာပါရွိတဲ့ အရက္ေသစာေတြဟာ
ကယ္လုိရီ မ်ားစြာ ပါရွိတတ္ပါတယ္။ တစ္ဂရမ္ကုိ ၂၇ ကီလုိဂ်ဴးကယ္လုိရီ
၀န္းက်င္ရွိတတ္တာေၾကာင့္ ကစီဓာတ္နဲ႔ ပ႐ုိတင္းကရတဲ့ ကယ္လုိရီ ပမာဏရဲ႕
ႏွစ္ဆနီးပါးေလာက္ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အ၀မလြန္ေစဖုိ႔ ေလွ်ာ့ေသာက္ေပးပါ။
ပါတီမသြားခင္ ေရတစ္ခြက္ ေသာက္သြားပါ။ ဒါမွ ေရအငတ္ေျပဖုိ႔ အရက္ေသစာေတြ
မေသာက္မိမွာပါ။ ကုိယ္ေသာက္ႏုိင္တဲ့ ပမာဏ ကိုယ့္ Limit ကုိယ္သိပါ။ မူးေအာင္
မေသာက္ပါနဲ႔။ အျမည္းနဲ႔ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း တြဲေသာက္ပါ။ အရက္ျပင္း၊
၀ုိင္အခ်ဳိ၊ ခရင္မ္မ်ားတဲ့ ေကာ့ေတး၊ သၾကားမ်ားတဲ့ သစ္သီး Punch ေတြဟာ
ကယ္လုိရီမ်ားတာေၾကာင့္ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ၀ုိင္အေပ်ာ့စား၊ ဘီယာ၊ ရွန္ပိန္၊
ဆုိဒါနဲ႔ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြကုိ ေသာက္ႏုိင္ပါတယ္။ အေဖ်ာ္ယမကာခ်ည္းပဲ
မေသာက္ဘဲ ေရကုိလည္း တစ္လွည့္စီ ေသာက္ေပးပါ။ အယ္လ္ကုိေဟာ မပါတဲ့ သံပုရာရည္၊
ဆုိဒါ၊ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ ေရသန္႔တုိ႔ကုိ မ်ားမ်ား ေသာက္ေပးပါ။
၇။ အကုန္စားစရာမလုိပါ
အာလူးေၾကာ္အရသာမ်ဳိးစုံ၊ သၾကားလုံးေတြက
မ်ဳိးစုံ၊ ကိတ္မုန္႔ မ်ဳိးစုံ ႀကိဳက္ရာစားလုိ႔ရေပမဲ့ အကုန္လုံးကုိ
စုံေနေအာင္ စားစရာမလုိပါဘူး။ ကုိယ္မ်က္စိက်ရာ ႏွစ္မ်ဳိးသုံးမ်ဳိးေလာက္
ျမည္းစမ္း စားၾကည့္ပါ။ ပါတီေတြမ်ားေတာ့ တစ္စားပြဲမဟုတ္ ေနာက္တစ္ပြဲမွာေတာ့
တျခားအမ်ဳိးအစားေတြ စားျဖစ္မွာပါ။
၈။ အစာမ်ားမ်ား စားျဖစ္ေစမယ့္အရာေတြကုိ ေရွာင္ပါ
ကုိယ္စားတဲ့ ပန္းကန္အရြယ္အစားကေန
အခန္းထဲရွိ လူအေရအတြက္အထိ စတဲ့ ျပင္ပ အရာမ်ားကလည္း လက္လြတ္
အစာပုိစားမႈေတြကုိ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီအရာမ်ားကုိ သတိထား
သင့္ပါတယ္။
ညစာစားပြဲရွိ အစားအစာမ်ဳိးစုံ
အေရာင္အေသြး၊ ပုံသ႑ာန္၊ အရသာနဲ႔ အနံ႔အသက္
စုံလင္စြာ တည္ခင္းဧည့္ခံထားတဲ့ ညစာစားပြဲက အစာစားခ်င္စိတ္ကုိ ႏႈိးဆြ
ေပးေနမွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အမ်ားတကာကုိ ညစာဖိတ္ေကၽြးပါက အမ်ဳိးအစား နည္းနည္းနဲ႔
ေကာင္းေကာင္းေကၽြးပါ။ ဥပမာ-အခ်ဳိပြဲ အျဖစ္ ကိတ္မုန္႔ေျခာက္မ်ဳိးေလာက္
မွာမယ့္အစား အမ်ဳိးအစား ေကာင္းတဲ့ ကိတ္ႏွစ္မ်ဳိးေလာက္သာ မွာပါ။
ပန္းကန္ျပားအရြယ္အစား
အစားအစာ တည္ခင္းဧည့္ခံရာမွာသုံးတဲ့
ပန္းကန္ျပား၊ ပန္းကန္လုံးနဲ႔ ခြက္ေတြဟာ ႀကီးမားေနပါက အစာမ်ားမ်ား
ပုိစားမိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသးတဲ့ ပန္းကန္နဲ႔သာ စားပါ။ ပန္းကန္ထဲလည္း
အျပည့္အေမာက္ မထည့္စားပါနဲ႔။ နည္းနည္းစီ ထည့္စားၿပီး တစ္ပန္းကန္ကုန္မွ
တစ္ပန္းကန္ ထပ္ယူပါ။ စားပြဲရွိ လူအေရအတြက္ အစားအစာကုိ လူမ်ားမ်ားနဲ႔အတူ
စားရင္ အစာပုိ၀င္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆုိေတာ့ အစာစားခ်ိန္ ပုိၾကာျမင့္သလုိ
သူမ်ားစားတာေတြ႕ရင္ လုိက္စားခ်င္လုိ႔ပါ။ အဲဒီအခါက်ရင္ စားပြဲရွိ လူေတြအနက္
အစာကုိ အေႏွးဆုံးျဖစ္ေအာင္ စားပါ။ ပါးစပ္ထဲ အစာတစ္လုပ္ထည့္ၿပီးရင္ ဇြန္း၊
ခရင္းေတြကုိ ခဏခ်ထားပါ။ အစာခ်ည္းပဲ ငုံ႔စားမေနဘဲ ၀ုိင္းမွာထုိင္ေနသူေတြနဲ႔
စကားစျမည္ေျပာဆုိပါ။
အစားအစာအကြာအေ၀း
ဘူေဖးစားရမယ္ဆုိရင္ အစားအစာ တင္ထားတဲ့
စားပြဲေတြကေန ေ၀းတဲ့ေနရာမွာ ထုိင္ပါ။ နီးနီးနားနားမွာ ထုိင္ပါက
အစာေတြကုိျမင္ၿပီး စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ေပၚကာ မၾကာခဏ ထယူမိပါလိမ့္မယ္။
၉။ လႈပ္လႈပ္ရွားရွားေနပါ
ေန႔စဥ္ ကုိယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ အနည္းငယ္
လုပ္ျဖစ္ေအာင္ႀကိဳးစားပါ။ မိသားစုေတြ စုံတဲ့အခ်ိန္မွာ မိသားစုလုိက္
လမ္းေလွ်ာက္ထြက္ျခင္း၊ ေရကူးျခင္း၊ ၾကက္ေတာင္႐ုိက္ျခင္း စတဲ့ အားကစားေတြကုိ
ျပဳလုပ္ေပးပါ။ မနက္ေစာေစာမွာ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ လမ္းထေလွ်ာက္ျခင္းျဖင့္
ဇီ၀႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္မႈႏႈန္းျမန္ကာ တစ္ေန႔ တာလုံး စားေကာင္းၿပီး
အစာေျခႏႈန္းလည္း ျမန္လာတတ္ပါတယ္။
၁၀။ ျငင္းပယ္ပါ
အလွဴတုိ႔၊ ညစာစားပြဲတုိ႔မွာ အလွဴရွင္
သုိ႔မဟုတ္ ပြဲစီစဥ္သူက သင့္ကုိ ေစတနာဗရပြနဲ႔ အစားအစာေတြ အမ်ားႀကီး ထပ္ထပ္
ထည့္ေပးတတ္ပါတယ္။ အားနာပါးနာနဲ႔ မစားပါနဲ႔။ စားလုိ႔ အရမ္းေကာင္းေပမဲ့
ဗုိက္၀သြားၿပီျဖစ္ေၾကာင္း၊ ၀ိတ္ေလွ်ာ့ေနတဲ့အေၾကာင္း ေျပာျပၿပီး
ထပ္ထည့္ေပးတာကုိ ျငင္းလုိက္ပါ။
ေဒါက္တာႏုျမတ္
The Chic Magazine
0 comments:
Post a Comment