အကယ္၍
သင္႕မွာ ေသြးတိုး ေရာ ဂါေရာ၊ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ ပါ တြဲဖက္ ရွိေနၿပီ ဆိုရင္
ထိတ္လန့္ လႈပ္ရွား မသြား ပါနဲ့။ ဒါမ်ိဳးျဖစ္တာ သင္တစ္ဦးတည္းမဟုတ္
ေၾကာင္းသတိရပါ။ ေလ႕လာေတြ႔ရွိခ်က္ မ်ားအရ ဆီးခ်ိဳေရာ၈ါရွင္ (၃) ဦးလွ်င္ (၁)
ဦးတြင္ ေသြးတိုးေနတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွင္မ်ားရွိအပ္ေသာ
ေသြးေပါင္ခ်ိန္မွာ ၁၃၀/၈၀ မီလီမီတာ မာက်ဴရီေအာက္ျဖစ္ေၾကာင္းအျပည္ျပည္
ဆိုင္ရာက်န္းမာေရးဌာနႏွင္႕ အေမရိကန္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါဆရာဝန္မ်ား အဖြဲ႔အစည္း မွ
သတ္မွတ္ထားသည္။ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ကိုေကာင္းစြာထိန္းထားျခင္းအားျဖင္႕
ႏွလံုးအလုပ္လုပ္ရျခင္းကို သက္သာေစ ေသာေၾကာင္႕ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ ျခင္း၊
ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္းႏွင္႕အ ျခားေသာ ဆီးခ်ိဳ၏ ေနာက္ဆက္တြဲ
ဆိုးက်ိဳးမ်ားကိုပါ ထိန္းခ်ဳပ္ၿပီးသားျဖစ္ သည္။ ေသြးတိုးေရာဂါကိုကာကြယ္ရန္
အေကာင္းဆံုးမွာ အငန္ေလ်ာ႕စားျခင္း ပင္ျဖစ္သည္။ သို့ေသာ္ ေလ႕လာခ်က္ မ်ားအရ
အငန္ဓာတ္မေလ်ာ႕သည္႕တိုင္ အဆီဓာတ္နွင္႕ကယ္လိုရီနည္းသည္႕ အစားအစာကို
အသီးအႏွံ၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားစြာႏွင္႕ တြဲဖက္စားသံုးပါက
လည္းေသြးတိုးျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုင္ ေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။ အေၾကာင္းမွာ ၄င္း
တို့တြင္ပါဝင္ေသာ ပိုတက္ဆီယမ္၊ မဂၢနီ ဆီယမ္ႏွင္႕ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္တို့သည္
ေသြးေပါင္က်ေစေသာ အစြမ္းရွိေသာ ေၾကာင္႕ျဖစ္သည္။ အစားအေသာက္ႏွင္႕ေသြးတိုးကို
ထိန္းလိုပါက -တစ္ေန့လွ်င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ပန္းကန္လံုးအေသးႏွင္႕ ၄-၅
ခြက္ခန့္ စားပါ။ -တစ္ေန့လွ်င္ အသီးအႏွံ ၄-၅ လံုး(သို့) ၄-၅ မ်ိဳးခန့္စားပါ။
-အဆီထုတ္ထားေသာ ႏြားႏို့ (Skimmed milk)၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ cheese တို့ကို
ႏွစ္ခြက္ထက္ပိုမေသာက္ပါႏွင္႕ -အသားကိုတစ္ေန့လွ်င္ ၆ ေအာင္စ (၁၀ က်ပ္သားထက္)
ပိုမစား ပါႏွင္႕ -အသားကို တတ္ႏိုင္သမွ်ေလ်ာ႕ စားပါ။ -ဆိုဒီယမ္
(အငန္ဓာတ္)မ်ားေသာ အစားအစာ (ဥပမာ Ready made အစားအစာ)မ်ားကိုေရွာင္ပါ။
0 comments:
Post a Comment