ေသာက္ေဆးမ်ား
ေသာက္ရာတြင္ ေဆးကိုတစ္လံုးလံုး ေသာက္ျခင္း မဟုတ္ဘဲ တစ္ျခမ္းျခမ္း၍
ေသာက္သံုးပါက ေဆးခ်ိန္ပမာဏ လြဲမွားမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚေစၿပီး ဆိုးရြားသည့္
က်န္းမာေရး အက်ိဳး ဆက္မ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ရွိေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္မ်ား၏
ေလ့လာခ်က္အရ သိရသည္။
အဓိက ကေတာ့ ေရာဂါတစ္ ခုျဖစ္လို႔ ေဆးေပးရင္ တစ္လံုး လံုး ေသာက္တာ ပိုေကာင္းတယ္။ တစ္ ျခမ္းပဲေသာက္ေတာ့ ေဆးရဲ႕ အာနိ သင္ကေလ်ာ့သြားၿပီး ထိေရာက္မႈ ပိုင္းမွာလည္း ေႏွာင့္ေႏွးသြားႏိုင္တာ ေပါ့။ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ေတာ့ ဒါကို သိပ္သတိမထားမိ ၾကဘူး။ အမွန္ကေတာ့ လိုပါတယ္။
အက်ိဳးဆက္ဘာေတြျဖစ္ႏိုင္လဲဆို ေတာ့ အာနိသင္တစ္ဝက္ပဲရွိေတာ့ ေရာဂါက ၁ ရက္နဲ႔ ေပ်ာက္မွာက ၂ ရက္ ၃ ရက္ဆက္ကုရမယ္။ ေနာက္ေရာဂါက အလ်ဥ္မီမေပ်ာက္ ေတာ့ တျခားေရာဂါေတြက ဝင္ လာဖို႔ အခြင့္သာသြားတာေပါ့ ဟု အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ ဦးသက္ေထြးက ေျပာၾကားသည္။
ယင္းသို႔ ေဆးကိုတစ္ျခမ္းျခမ္း ၿပီး ေသာက္သံုးရန္ အသံုးျပဳၾက သည့္ကိရိယာမွာ ကတ္ေၾကးႏွင့္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ဓားမ်ားျဖစ္ၿပီး ၄င္း တို႔အားသံုး၍ ပိုင္းျခမ္းမႈတြင္ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ေဆးပမာဏလြဲမွားႏိုင္ ေၾကာင္း သိရသည္။ ဥပမာေျပာရရင္ ၁၀ဝ မီလီ ဂရမ္ ေဆးျပားကို တစ္ဝက္ပိုင္းတဲ့ အခါမွာ ၄၅ မီလီဂရမ္ပိုင္းနဲ႔ ၅၅ မီလီဂရမ္ပိုင္းပဲ ရတာမ်ိဳး ျဖစ္တယ္။ အခ်ိဳးအစားတိတိက်က် ရတာမဟုတ္ ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ့္မွာ လိုအပ္ တဲ့ ပမာဏထက္ နည္းသြားႏိုင္ တာေပါ့ ဟု အထက္ပါ ဆရာဝန္ က ရွင္းျပသည္။
ယင္းေၾကာင့္ ေဆးကုမၸဏီ မ်ားအေနႏွင့္လည္း ေဆးျပားပမာ ဏ အမ်ိဳးမ်ိဳးထုတ္လုပ္ရာတြင္ ေဆးျပားပိုင္းျခမ္းစားရန္ မလိုအပ္ ေအာင္ လုပ္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း၊ ေဆးရည္မ်ားတြင္လည္း ဇြန္းႏွင့္ တိုက္သည္ထက္ အမွတ္အသားပါ သည့္ ေဆးထိုးျပြန္၊ ခြက္တို႔ျဖင့္ တိုက္ေကြ်းျခင္းက ေဆးအခ်ိန္ အဆအား ပိုမိုတိက်မွန္ကန္မည္ ျဖစ္ ေၾကာင္း အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ ဦးသက္ေထြးက အႀကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။
အဓိက ကေတာ့ ေရာဂါတစ္ ခုျဖစ္လို႔ ေဆးေပးရင္ တစ္လံုး လံုး ေသာက္တာ ပိုေကာင္းတယ္။ တစ္ ျခမ္းပဲေသာက္ေတာ့ ေဆးရဲ႕ အာနိ သင္ကေလ်ာ့သြားၿပီး ထိေရာက္မႈ ပိုင္းမွာလည္း ေႏွာင့္ေႏွးသြားႏိုင္တာ ေပါ့။ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ေတာ့ ဒါကို သိပ္သတိမထားမိ ၾကဘူး။ အမွန္ကေတာ့ လိုပါတယ္။
အက်ိဳးဆက္ဘာေတြျဖစ္ႏိုင္လဲဆို ေတာ့ အာနိသင္တစ္ဝက္ပဲရွိေတာ့ ေရာဂါက ၁ ရက္နဲ႔ ေပ်ာက္မွာက ၂ ရက္ ၃ ရက္ဆက္ကုရမယ္။ ေနာက္ေရာဂါက အလ်ဥ္မီမေပ်ာက္ ေတာ့ တျခားေရာဂါေတြက ဝင္ လာဖို႔ အခြင့္သာသြားတာေပါ့ ဟု အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ ဦးသက္ေထြးက ေျပာၾကားသည္။
ယင္းသို႔ ေဆးကိုတစ္ျခမ္းျခမ္း ၿပီး ေသာက္သံုးရန္ အသံုးျပဳၾက သည့္ကိရိယာမွာ ကတ္ေၾကးႏွင့္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ဓားမ်ားျဖစ္ၿပီး ၄င္း တို႔အားသံုး၍ ပိုင္းျခမ္းမႈတြင္ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ေဆးပမာဏလြဲမွားႏိုင္ ေၾကာင္း သိရသည္။ ဥပမာေျပာရရင္ ၁၀ဝ မီလီ ဂရမ္ ေဆးျပားကို တစ္ဝက္ပိုင္းတဲ့ အခါမွာ ၄၅ မီလီဂရမ္ပိုင္းနဲ႔ ၅၅ မီလီဂရမ္ပိုင္းပဲ ရတာမ်ိဳး ျဖစ္တယ္။ အခ်ိဳးအစားတိတိက်က် ရတာမဟုတ္ ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ့္မွာ လိုအပ္ တဲ့ ပမာဏထက္ နည္းသြားႏိုင္ တာေပါ့ ဟု အထက္ပါ ဆရာဝန္ က ရွင္းျပသည္။
ယင္းေၾကာင့္ ေဆးကုမၸဏီ မ်ားအေနႏွင့္လည္း ေဆးျပားပမာ ဏ အမ်ိဳးမ်ိဳးထုတ္လုပ္ရာတြင္ ေဆးျပားပိုင္းျခမ္းစားရန္ မလိုအပ္ ေအာင္ လုပ္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း၊ ေဆးရည္မ်ားတြင္လည္း ဇြန္းႏွင့္ တိုက္သည္ထက္ အမွတ္အသားပါ သည့္ ေဆးထိုးျပြန္၊ ခြက္တို႔ျဖင့္ တိုက္ေကြ်းျခင္းက ေဆးအခ်ိန္ အဆအား ပိုမိုတိက်မွန္ကန္မည္ ျဖစ္ ေၾကာင္း အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ ဦးသက္ေထြးက အႀကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။
0 comments:
Post a Comment