ျမန္မာ ႏုိင္ငံတြင္ အစား အေသာက္ ေၾကာင္႕ကင္ဆာ ျဖစ္ပြား မႈမွာ ၈၀ ရာခိုင္
ႏႈန္းခန့္ ရွိေနၿပီး မိႈဆိပ္ တက္ျခင္းသည္ အဓိ က ပါဝင္ေသာ အခ်က္ တစ္ခုဟု
ဆရာဝန္ ႀကီးမ်ား ကေျပာသည္။ ပူေႏြးစိုစြတ္ေသာ ရာသီဥတုတြင္
စားေသာက္ကုန္မ်ားမိႈဆိပ္အလြယ္တကူ တက္ႏိုင္သျဖင္႕ ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာမိႈ
ဆိပ္ကိုသတိထားရန္လိုအပ္ေၾကာင္း ဆရာဝန္ႀကီးတစ္ဦးကဆိုသည္။ မိႈတက္တယ္ဆိုတည္းက
ဘက္တီး ရီးယားေတြရွိေနၿပီ။ မစားသင္႕ေတာ႕ဘူး။ တခ်ိဳ႔ကႏွေျမာၿပီး
စားၾကေသးတယ္။ စားရင္ေရာဂါျဖစ္မယ္။ ဆန္ေတြမိႈတက္ ရင္လည္းေရေဆးရင္မေျပာင္ဘူး။
မိႈေတြ ကအခုလိုရာသီအေျပာင္းအလဲခ်ိန္၊ ပူေႏြးစို စြတ္ကာလမွာပိုျဖစ္တယ္။
ဒီေတာ႕ မိႈတက္ ေနတာေတြ႔ ရင္ဝယ္ မစားၾကပါနဲ့။ မိႈဆိပ္
ကကင္ဆာေရာဂါ၊အဆုတ္ေရာဂါေတြျဖစ္ ေစတယ္"ဟု ၄င္းကထပ္ေလာင္းေျပာ သည္။
စားေသာက္ကုန္မ်ားတိတိက်က်စစ္ ေဆးကာေရာင္းခ်သင္႕ေၾကာင္း ပလတ္စ
တစ္ျဖင္႕ထုတ္ထားေသာ ပစၥည္းမ်ားတြင္ ပို၍မိႈတက္တတ္သျဖင္႕ ဝယ္ယူရာတြင္
စနစ္တက်စစ္ေဆးၿပီးမွ ဝယ္ယူစားသံု သင္႕ေၾကာင္း၊ သက္ဆိုင္ရာဌာနမ်ားက လည္း
စနစ္တက်ၾကပ္မတ္စစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ကာ ထိေရာက္စြာအေရးယူမႈမ်ား
ျပဳလုပ္ရန္လိုအပ္ေၾကာင္းေလ႕လာသူမ်ား ကဆိုသည္။
0 comments:
Post a Comment