အေမရိကန္ သိပၸံ သုေတသီ တို႔က ေအာက္ေဖာ္ျပပါ စားေသာက္ ပံုနည္းမ်ားျဖင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါကို ကာကြယ္ ႏိုင္သည္ ဟုဆိုသည္။
၁။ အခါးဓာတ္ပါေသာ အစားအစာ မ်ားစားသုံးပါ
ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ အေလ့က် ေပါက္ေလ့ရွိေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ား၊ ဘဂၤလားဆီးသီးေခၚ ကုလားဆီး သီးတို႔တြင္ ဗီတာမင္ B12ပါဝင္၏။ ေရာဂါပိုး၊ကင္ဆာဆဲ(လ္)မ်ား ဖ်က္ဆီး ျခင္းကို ေကာင္းစြာကာကြယ္ေပးႏိုင္ စြမ္းရွိ၏။
၂။ အခ်ဥ္ဓာတ္စားေပးပါ
ဗီတာမင္C ဓာတ္ ျြကယ္ဝစြာ ပါဝင္ေသာ သံပရာသီး၊ ေရွာက္သီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ေရွာက္ခ်ိဳသီး၊ မရမ္းသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး .. စသည္တို႔တြင္ ပိုးမႊား ကို သတ္ျဖတ္ေခ်မႈန္းစြမ္းအင္ ရွိသျဖင့္ စားသံုးမွီဝဲေပးၾကရပါမည္။
၃။ သက္သတ္လြတ္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားမ်ား စားေပးပါ
ဆန္လံုးတီး၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ ကန္ စြန္းဥ၊ ပိန္းဥ၊ ေမ်ာက္ဥ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အမွ်င္ဓာတ္ Fibre ပါေသာလတ္ ဆတ္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံမ်ားကို မ်ားမ်ား စားသံုး မွီဝဲေပးၾကရပါမည္။ အသက္ ၄၀ အ႐ြယ္ ေနာက္ပိုင္းတြင္ ထိုဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ပိုမို စားသံုးေပး ရပါမည္။
၄။ ဟင္းရြက္စိမ္းမွန္မွန္ မွီ၀ဲေပးပါ။
ေဂၚဖီ၊ ဆလတ္ရြက္၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အစရွိေသာ အစိမ္း စား၍ရသည့္ ဟင္းရြက္မ်ားကို ပံုမွန္ မွီဝဲ စားသံုးေပးရပါမည္။ ဥပမာ မုန္ လာဥျဖဴ၊အနီသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကိုေကာင္းစြာကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိသည္။ မုန္လာဥအခ်ဥ္သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။
၅။ ဆား (အငန္) ဓာတ္ ေပါ့ေ့ေပါ့ စားသံုးပါ
သုေတသနျပဳခ်က္အရ ဆား (အငန္ဓာတ္) တစ္ေန႔လွ်င္ ၁၀ ဂရမ္မွ ၁၅ ဂရမ္စားသံုးသူတို႔သည္ အစာအိမ္ကင္ဆာေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးမႈ ႏႈန္း ပိုမိုျမင့္မားေလ၏။ ထို႔ေၾကာင့္ တစ္ေန႔လွ်င္၊ ဆား (အငန္ဓာတ္) ၁၀ ဂရမ္ထက္ ပိုမစားရပါ။
၆။ တစ္ၾကိမ္လွ်င္ နည္္းနည္္းစား ေၾကညက္ေအာင္ဝါးစားပါ
အစားအစာမ်ားကို တစ္ေန႔လွ်င္ နည္းနည္းႏွင့္ အႀကိမ္ေပါင္းမ်ားစြာ စားႏိုင္ပါသည္။ ေၾကညက္ေအာင္ ျဖည္းျဖည္းဝါးစားပါ။ အစားအစာမ်ား ကို ၾကာၾကာ ဝါးစားပါက ပါးစပ္ထဲမွ တံေတြးပိုမိုထြက္ရွိၿပီး အစာေၾကေစ၏။ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းကို ေကာင္းစြာကာ ကြယ္ႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။
ေကတီေအာင္သိန္္း (ရန္ကုန္တကၠသုိလ္)
Ref : China T and T
၁။ အခါးဓာတ္ပါေသာ အစားအစာ မ်ားစားသုံးပါ
ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ အေလ့က် ေပါက္ေလ့ရွိေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ား၊ ဘဂၤလားဆီးသီးေခၚ ကုလားဆီး သီးတို႔တြင္ ဗီတာမင္ B12ပါဝင္၏။ ေရာဂါပိုး၊ကင္ဆာဆဲ(လ္)မ်ား ဖ်က္ဆီး ျခင္းကို ေကာင္းစြာကာကြယ္ေပးႏိုင္ စြမ္းရွိ၏။
၂။ အခ်ဥ္ဓာတ္စားေပးပါ
ဗီတာမင္C ဓာတ္ ျြကယ္ဝစြာ ပါဝင္ေသာ သံပရာသီး၊ ေရွာက္သီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ေရွာက္ခ်ိဳသီး၊ မရမ္းသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး .. စသည္တို႔တြင္ ပိုးမႊား ကို သတ္ျဖတ္ေခ်မႈန္းစြမ္းအင္ ရွိသျဖင့္ စားသံုးမွီဝဲေပးၾကရပါမည္။
၃။ သက္သတ္လြတ္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားမ်ား စားေပးပါ
ဆန္လံုးတီး၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ ကန္ စြန္းဥ၊ ပိန္းဥ၊ ေမ်ာက္ဥ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အမွ်င္ဓာတ္ Fibre ပါေသာလတ္ ဆတ္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံမ်ားကို မ်ားမ်ား စားသံုး မွီဝဲေပးၾကရပါမည္။ အသက္ ၄၀ အ႐ြယ္ ေနာက္ပိုင္းတြင္ ထိုဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ပိုမို စားသံုးေပး ရပါမည္။
၄။ ဟင္းရြက္စိမ္းမွန္မွန္ မွီ၀ဲေပးပါ။
ေဂၚဖီ၊ ဆလတ္ရြက္၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အစရွိေသာ အစိမ္း စား၍ရသည့္ ဟင္းရြက္မ်ားကို ပံုမွန္ မွီဝဲ စားသံုးေပးရပါမည္။ ဥပမာ မုန္ လာဥျဖဴ၊အနီသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကိုေကာင္းစြာကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိသည္။ မုန္လာဥအခ်ဥ္သုပ္စားႏိုင္ပါသည္။
၅။ ဆား (အငန္) ဓာတ္ ေပါ့ေ့ေပါ့ စားသံုးပါ
သုေတသနျပဳခ်က္အရ ဆား (အငန္ဓာတ္) တစ္ေန႔လွ်င္ ၁၀ ဂရမ္မွ ၁၅ ဂရမ္စားသံုးသူတို႔သည္ အစာအိမ္ကင္ဆာေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးမႈ ႏႈန္း ပိုမိုျမင့္မားေလ၏။ ထို႔ေၾကာင့္ တစ္ေန႔လွ်င္၊ ဆား (အငန္ဓာတ္) ၁၀ ဂရမ္ထက္ ပိုမစားရပါ။
၆။ တစ္ၾကိမ္လွ်င္ နည္္းနည္္းစား ေၾကညက္ေအာင္ဝါးစားပါ
အစားအစာမ်ားကို တစ္ေန႔လွ်င္ နည္းနည္းႏွင့္ အႀကိမ္ေပါင္းမ်ားစြာ စားႏိုင္ပါသည္။ ေၾကညက္ေအာင္ ျဖည္းျဖည္းဝါးစားပါ။ အစားအစာမ်ား ကို ၾကာၾကာ ဝါးစားပါက ပါးစပ္ထဲမွ တံေတြးပိုမိုထြက္ရွိၿပီး အစာေၾကေစ၏။ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းကို ေကာင္းစြာကာ ကြယ္ႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။
ေကတီေအာင္သိန္္း (ရန္ကုန္တကၠသုိလ္)
Ref : China T and T
0 comments:
Post a Comment