ကင္ဆာ တိုက္ဖ်က္တဲ့ အစား အစာမ်ား စာရင္းမွာ ထည့္သြင္း ေပးသင့္ တဲ့ အစား အစာကို ေဖာ္ျပ လိုပါတယ္။
ဥမ်ား - အေမရကိ နအ္ မ်ိဳး သားက်န္း မာေရးအင္စတီက်ဳက တစ္ေန႔လွ်င္ ဥတစ္လံုးစားျခင္းက ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ေၾကာင္း မၾကာမီက ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္က ၫႊန္းဆိုျပသတယ္။ ဥမ်ားမွာ ဗီတာမင္ B အမ်ိဳးအစားတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Choline ျြကယ္ဝစြာပါရွိတယ္။ အသားႏွင့္ အခြံမာသီးမ်ားကလည္း Choline ျြကယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့ အစား အစာမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။
မိႈမ်ားႏွင့္လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း - အေနာက္ပိုင္း ဩစေၾတးလ် တကၠ သိုလ္မွ တ႐ုတ္အမ်ိဳးသမီးမ်ားအေပၚ ေလ့လာခဲ့ရာ တစ္ေန႔ကို လတ္ဆတ္ တဲ့မိႈ အနည္းဆံုး ၁၀ဂရမ္ စားသံုးသူ အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ဖို႔ အလားအလာ ၆၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုေလ်ာ့ပါးေၾကာင္းသိရတယ္။ထမင္း စားစဥ္မွာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (Green Tea)ေသာက္သူ အမ်ိဳးသမီး မ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားႏိုင္ ေျခမွာ အထက္ပါရာခိုင္ႏႈန္းေအာက္ ေလ်ာ့နည္းေနေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့ၾက ပါတယ္။
လုံးတီး အေစ့ အဆန္မ်ား (Wholegrains) - ဆြီဒင္ရွိ ဘာ႐ိုလင္စကာ အင္စတီက်ဳမွ သုေတသနျပဳခ်က္ အရ ေသြးထဲရွိ သၾကားဓာတ္ အၫႊန္း ကိန္းနည္းတဲ့ (Low Glycaemic Index) အစားအစာမ်ားက ကင္ဆာ ေရာဂါကို အကာအကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္လို႔ဆိုတယ္။ ေသြး ထဲရွိ သၾကားဓာတ္ ၫႊန္းကိန္း (High Glycaemic Index) ျမင့္မားတဲ့အစား အစာမ်ားက ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ ေျခကို ၃၄ ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါးအထိ ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္လို႔ သုေတသီ တို႔က ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ GI နိမ့္တဲ့ အစား အစာေတြထဲမွာ လံုးတီးအေစ့အဆန္ မ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ GI ျမင့္တဲ့အစား အစာမ်ားက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အင္ဆူ လင္ႏွင့္ေဟာ္မုန္းမ်ားပမာဏကိုတိုးျမႇင့္ ေပးတယ္။ ယင္းတို႔က ရင္သား ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ား ျပန္႔ပြားမႈ ကို အားေပးပါတယ္။
ဥမ်ား - အေမရကိ နအ္ မ်ိဳး သားက်န္း မာေရးအင္စတီက်ဳက တစ္ေန႔လွ်င္ ဥတစ္လံုးစားျခင္းက ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ေၾကာင္း မၾကာမီက ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္က ၫႊန္းဆိုျပသတယ္။ ဥမ်ားမွာ ဗီတာမင္ B အမ်ိဳးအစားတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Choline ျြကယ္ဝစြာပါရွိတယ္။ အသားႏွင့္ အခြံမာသီးမ်ားကလည္း Choline ျြကယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့ အစား အစာမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။
မိႈမ်ားႏွင့္လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း - အေနာက္ပိုင္း ဩစေၾတးလ် တကၠ သိုလ္မွ တ႐ုတ္အမ်ိဳးသမီးမ်ားအေပၚ ေလ့လာခဲ့ရာ တစ္ေန႔ကို လတ္ဆတ္ တဲ့မိႈ အနည္းဆံုး ၁၀ဂရမ္ စားသံုးသူ အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ဖို႔ အလားအလာ ၆၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုေလ်ာ့ပါးေၾကာင္းသိရတယ္။ထမင္း စားစဥ္မွာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (Green Tea)ေသာက္သူ အမ်ိဳးသမီး မ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားႏိုင္ ေျခမွာ အထက္ပါရာခိုင္ႏႈန္းေအာက္ ေလ်ာ့နည္းေနေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့ၾက ပါတယ္။
လုံးတီး အေစ့ အဆန္မ်ား (Wholegrains) - ဆြီဒင္ရွိ ဘာ႐ိုလင္စကာ အင္စတီက်ဳမွ သုေတသနျပဳခ်က္ အရ ေသြးထဲရွိ သၾကားဓာတ္ အၫႊန္း ကိန္းနည္းတဲ့ (Low Glycaemic Index) အစားအစာမ်ားက ကင္ဆာ ေရာဂါကို အကာအကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္လို႔ဆိုတယ္။ ေသြး ထဲရွိ သၾကားဓာတ္ ၫႊန္းကိန္း (High Glycaemic Index) ျမင့္မားတဲ့အစား အစာမ်ားက ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ ေျခကို ၃၄ ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါးအထိ ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္လို႔ သုေတသီ တို႔က ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ GI နိမ့္တဲ့ အစား အစာေတြထဲမွာ လံုးတီးအေစ့အဆန္ မ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ GI ျမင့္တဲ့အစား အစာမ်ားက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အင္ဆူ လင္ႏွင့္ေဟာ္မုန္းမ်ားပမာဏကိုတိုးျမႇင့္ ေပးတယ္။ ယင္းတို႔က ရင္သား ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ား ျပန္႔ပြားမႈ ကို အားေပးပါတယ္။
0 comments:
Post a Comment