www.luckymyotaw.com သို႕

photobucket ဒီဆိုဒ္ကို အလည္ေရာက္လာၾကတဲ့သူငယ္ခ်င္းမ်ားခင္ဗ်ာ..ဒီဆိုဒ္မွာက ပို႕စ္အသစ္ေတြ သိပ္မတင္ျဖစ္ေတာ့ဘူး...ပို႕စ္အသစ္ေတြ ဖတ္ခ်င္တယ္ဆိုရင္..www.luckymyotaw.com မွာ ၀င္ေရာက္ဖတ္ရွဳနုိင္ပါတယ္....

Tuesday, May 21, 2013

အမ်ိဳးအစား (၂) ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ ရွိသူ မ်ား အတြက္ စားေသာက္ နည္း 

အမ်ဳိး အစား (၂) ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ရွိသူ ေတြ အတြက္ ေသြးတြင္း သ ၾကား ဓာတ္ကို ထိန္းႏိုင္ေအာင္ စား ေသာက္ရာမွာ အထူးသိထားသင္႕တဲ႕ အခ်က္ေတြ ရွိပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါလကၡဏာမ်ား
ခႏၶာကိုယ္က အင္ဆူလင္ကို အလံု အေလာက္ မထုတ္ေပးႏိုင္တဲ့ အေျခအ ေနကို အမ်ိဳးအစား(၂) ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေရာဂါလို႔ သတ္မွတ္ပါတယ္။ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္က ျမင့္တက္ေနၿပီး ႏံုးတာ၊ အျမင္ေဝ၀ါးတာ၊ အစာစားခ်င္စိတ္ မ်ား တာ၊ ေရငတ္တာ၊ ဆီးမၾကာခဏ သြား တာေတြလို လကၡဏာေတြ ျဖစ္တတ္ပါ တယ္။
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါႏွင္႕ သၾကားဓာတ္
သၾကားဟာ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ ရွိသူေတြအတြက္ အႏၱရာယ္ပါပဲ။ ေသြး တြင္းသၾကားဓာတ္ကို ခပ္ျမန္ျမန္ျမင့္ တက္ေစတာေၾကာင့္ပါ။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိ သူေတြဟာ အခြံခြ်တ္ထားတဲ့ သၾကားျဖဴ နဲ႔ တျခားကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္အစာေတြမ စားဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွိသူ တစ္ဦးက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ေလ်ာ့ က်ေနခ်ိန္မွာ သၾကားလံုးတစ္လံုး ဒါမွမ ဟုတ္ ပ်ားရည္တစ္ဇြန္းေလာက္ ေသာက္ လိုက္႐ံုနဲ႔ ေသြးတြင္း ဂလူးကစို႔ အ္ ဆငျ့္မင့္ တက္လာႏိုင္ပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါႏွင္႕ အဆီဓာတ္
ဆိုဒီယမ္၊ ျပည့္ဝဆီ၊ ကိုလက္စထ ေရာနဲ႔ ထရန္႔စ္ဖက္စ္(Trans Fats) ပါဝင္ တဲ့ အစားအေသာက္ေတြက ဆီးခ်ိဳေသြး ခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြအတြက္ ႏွလံုးေရာဂါ နဲ႔ ေလျဖတ္တာကို ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ျမင့္တက္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ အဆီေတြ အားလံုးကို ေတာ့ မေရွာင္ပါနဲ႔။ မျပည့္ဝဆီေတြက ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
စားသင့့္္ေ့ေသာ အစာမ်ား - ဆယ္လ္မြန္ ငါး၊ မက္ကရယ္ငါးလို ေရေအးငါးေတြ၊ သံလြင္ဆီ၊ ေထာပတ္သီးနဲ႔ အခြံမာသီး။ (သင္စားတဲ့ ထမင္းပန္းကန္ထဲကို အသား အစား အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ပါဝင္ တဲ့ ငါးကို ထည့္စားေပးပါ။)
ေရွာင္သင့္ေသာ အစာမ်ား - အနီ ေရာင္အသား၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ျပဳျပင္ ထားတဲ့ အစာေတြနဲ႔ အဆီပါဝင္မႈမ်ား တဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း။
သစ္သီးမ်ားႏွင္႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
သစ္သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြက ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြ စားသင့္ တဲ့ အစာေတြပါ။
စားသင့္ေသာ အစာမ်ား - အစိမ္း ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ အခြံမာ သီး၊ အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ၊ ပဲ အမ်ိဳးမ်ိဴး၊ အဆီနည္း ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ ဂရိတ္ ဖ႐ုသီးတို႔လို အခ်ိဳဓာတ္နည္းပါးတဲ့ သစ္ သီးေတြ။
ေရွွာင္သင့္ေသာ အစာမ်ား - ဖရဲသီး၊ နာနတ္သီး၊ စပ်စ္သီး၊ စပ်စ္သီးေျခာက္၊ လိေမၼာ္သီးတို႔လို သၾကားဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတဲ့ သစ္သီးေတြ။
ကစီဓာတ္
ကစီဓာတ္ပါတဲ့ အစာေတြက ခႏၶာ ကိုယ္ကေန ေသြးတြင္းဂလူးကို့စ္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲတဲ့ ေနာက္အစားအစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ကစီဓာတ္က စြမ္းအင္အ ရင္းအျမစ္ကို ရရွိေစ႐ံုသာမက ဗီတာမင္၊ သတၲဳဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြကိုလည္း ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။ အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာကရတဲ့ ကစီဓာတ္ဟာ က်န္း မာေရးနဲ႔ အညီၫြတ္ဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ အ ေၾကာင္းကေတာ့ ကစီဓာတ္ဟာ အာဟာ ရဓာတ္ရရွိေစၿပီး ေသြးထဲကို ခပ္ေႏွးေႏွးနဲ႔ ေရာက္ရွိသြားတတ္လို႔ပါ။
စားသင့့္္ေသာ အစာမ်ား -ဆန္လုံးညဳိ အညိဳေရာင္ ေခါက္ဆြဲ၊ အညိဳေရာင္ ေပါင္မုန္႔၊ ခရက္ကာမုန္႔နဲ႔ ေကြကာ။
ေရွာင္သင့္ေသာ အစာမ်ား - အာလူး ေခ်ာင္းေၾကာ္၊ အဆင္သင့္သေရစာေတြ နဲ႔ သၾကားပါတဲ့ မုန္႔ေခ်ာင္း။
စားသင္႕ေသာ အခ်ိန္
ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြက တစ္ေန႔ လံုး အစာကို နည္းနည္းနဲ႔ မၾကာခဏ စားေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ တစ္ႀကိမ္တည္းနဲ႔ အမ်ားႀကီး စားလိုက္ရင္ ေသြးတြင္း သ ၾကားဓာတ္ကို မလိုအပ္ဘဲ ျမင့္တက္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈလုပ္ ေနတဲ့ အခ်ိန္အေတာအတြင္းမွာလည္း ခႏၶာကိုယ္က သၾကားဓာတ္နဲ႔ ကာဗိုဟိုက္ ဒရိတ္ေတြ ပိုလိုအပ္ေနတာေၾကာင့္ ေလ့ က်င့္ခန္းမလုပ္ခင္နဲ႔ လုပ္ၿပီးခ်ိန္မွာ အစာ စားေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ အသက္အရြယ္၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္၊ အရပ္အေမာင္း၊ ေလ့က်င့္ခန္းနဲ႔ တျခား အခ်က္ေတြကလည္း သင္စားတဲ့ အစား အေသာက္ကို ခ်ိန္ဆသင့္တဲ့ အခ်က္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ ပင္ၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္း ခ်ဳပ္ႏိုင္ေအာင္ စားေသာက္သင့္ပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ႕ခ်ပါ
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ျမင့္တက္ေနရင္ အနည္းငယ္ေလ်ာ့က်ေအာင္ ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္ရင္ေတာင္ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္ေလးစား မႈကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြး တြင္းသၾကားဓာတ္နဲ႔ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစကာ ေသြးဖိ အားကို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေစပါတယ္။ ပံုမွန္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာနဲ႔ က်န္း မာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစားအေသာက္ ေတြစားတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့ က်ေစ႐ံုသာမက ေသြးတြင္း သၾကား ဓာတ္ကိုပါ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Archive

လပ္ကီးျမိဳ႕ေတာ္