က်န္းမာေရး
ႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ စားေသာက္မႈ ပံုစံသည္ အမ်ိဳး သမီးတစ္ ေယာက္ ျဖစ္ေသာ
သင့္ကို အလုပ္မ်ား လွေသာ ေန႔ရက္တစ္ရက္ ျဖတ္ေက်ာ္ ရာတြင္ ေအာင္ျမင္ေစရန္
ကူညီေပး ႏိုင္ပါသည္။ အစားအေသာက္မွ စြမ္း အင္၊အာဟာရမ်ားရရွိကာ သင့္၏ေန႔
စဥ္ဘဝတြင္ လႈပ္ရွားသြားလာေဆာင္ ရြက္ႏိုင္ပါလိမ့္မည္။ က်န္းမာေရးႏွင့္
ညီညြတ္စြာ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ စိတ္ ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႔မႈကို
ရရွိေစႏိုင္႐ံုသာ မက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္း ထားႏိုင္ကာ လွပေစမွာ
ျဖစ္သည္။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ႀကံဳေတြ႔ခံစားရ ေလ့ရွိေသာ ရာသီမလာခင္ခံစားရ သည့္
ေဝဒနာမ်ား၊ သေႏၶေအာင္ႏိုင္ စြမ္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈ၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျခင္း၊
မီးယပ္ေသြးဆံုးျခင္း စသည့္ က်န္းမာ ေရးအေျခအေနမ်ားတြင္ အာဟာရလံု
ေလာက္မွ်တစြာ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ အေထာက္အကူျပဳႏိုင္ပါသည္။
က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ စားေသာက္မူပုံစံ
သင္၏ထမင္းဝိုင္းတြင္
- အေရာင္စံုေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံမ်ားကိုသာ ေနရာေပး ထားပါ။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး စားသံုးျခင္းျဖင့္ လည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ႏွင့္စြမ္းအင္မ်ားကို ရရွိေစႏိုင္မွာ ျဖစ္သည္။ ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္ ေဒသထြက္ အသီးအႏွံမ်ားကိုသာ စား သံုးေပးသင့္ပါသည္။
- အ႐ိုးပြေရာဂါသည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ကို တိုက္ခိုက္ေလ့ရွိေသာ ေရာဂါတစ္ မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အ႐ိုးက်န္း မာေရးေကာင္းမြန္ေနေစရန္ ကယ္လ္ စီယမ္ျြကယ္ဝေသာ ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ အစားအစာမ်ား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဘ႐ိုကို လီ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ကိုက္လန္၊ Brussel Spout ၊ Collard Green စသည့္တို႔ကို စားသံုးေပးရပါမည္။
- အသားဓာတ္ကို အလြန္အက်ဴး မစားသံုးသင့္ပါ။ အသားဓာတ္သည္ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ရန္ အဓိကလို အပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။ သို႔ေသာ္လည္း တိရစာၦန္ မွရရွိေသာ အသားဓာတ္ကို လြန္ကဲ စြာစားသံုးျခင္းသည္ ကယ္လ္စီယမ္ ဆံုး႐ံႈးမႈကို ျဖစ္ေစသည့္အတြက္ အမ်ိဳး သမီးမ်ား အထူးသတိထားသင့္ေပ သည္။
- အမ်ိဳးသမီးအမ်ားစုသည္ သူတို႔ စားေသာက္ေနေသာ အစားအစာမ်ား မွ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ သံဓာတ္ပမာဏကို လံုေလာက္စြာ မရ ရွိၾကေခ်။ ရာသီေသြးဆင္းေနသည့္ ကာလမ်ားတြင္ သံဓာတ္ဆံုး႐ံႈးမႈမွာ မ်ားျပားေနသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သံဓာတ္လံုေလာက္စြာ ရရွိရန္မွာ အမ်ိဳးသမီးတစ္ဦးအတြက္ အလြန္ အေရးႀကီးေပသည္။ အနီေရာင္အ သားမ်ား၊ ၾကက္သား၊ ဘဲသား၊ ပဲနီ ကေလး၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ သို႔မဟုတ္ Spinach ေဒါက္ခြ၊ မက္မြန္သီးစသည့္ သံဓာတ္ျြကယ္ဝေသာ အစားအစာမ်ား ကို စားသံုးေပးသင့္သကဲ့သို႔ ဆရာဝန္ ႏွင့္ တိုင္ပင္ကာ သံဓာတ္ျဖည့္စြက္ အားေဆးမ်ား ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါ သည္။
- တစ္ေန႔လွ်င္ အရက္ ၂ ပက္ခန္႔ ေသာက္ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ အရက္မေသာက္ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္လွ်င္ အ႐ိုးပြေရာဂါျဖစ္ ပြားႏိုင္ေျခ မ်ားျပားေနသည္။ ကဖင္းဓာတ္ကလည္း ေဟာ္မုန္း ပမာဏကို ဝင္ေရာက္ေႏွာင့္ယွက္သ ျဖင့္ ကယ္လ္စီ္ယမ္ဆံုး႐ံႈးမႈကို မ်ားျပား ေစသည္။ ထို႔အတြက္ အယ္လ္ကို ေဟာပမာဏကို တစ္ေန႔လွ်င္ တစ္ ပက္ခန္႔ထိ ေသာက္သံုးရန္ ကန္႔သတ္ ထားပါ။ ေကာ္ဖီကိုလည္း တစ္ေန႔ တစ္ခြက္ထက္ ပိုမေသာက္သံုးပါႏွင့္။
ရာသီမလာခင္ ခံစားရေသာ ေ၀ဒနာ မ်ားကုိ သက္သာေစသည့္ အာဟာရမ်ား
ရာသီမလာခင္ တစ္ပတ္အတြင္း ေဟာ္မုန္းပမာဏ အတက္အက်ျဖစ္ မႈေၾကာင့္ ခံစားရေလ့ရွိေသာ ဗိုက္ပူ ျခင္း၊ နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း၊ ေမာပန္းႏြမ္း နယ္ျခင္း၊ စိတ္ခံစားလြယ္ျခင္းတို႔ကို သက္သာေစရန္ ေအာက္ပါအခ်က္ မ်ားကို လိုက္နာပါ။
- အသြင္ေျပာင္းဆီ၊ အခ်ိဳ၊ အငန္တို႔ ကို စားသံုးျခင္း ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
- ေကာ္ဖီ၊ အရက္ ျဖတ္ပါ။
- အနီေရာင္အသား၊ ၾကက္ဥအႏွစ္ စားသံုးျခင္းကို ကန္႔သတ္ပါ။
- ပဲႏို႔၊ ေျမပဲ စေသာ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္မ်ားမွ ရရွိေသာ အသားဓာတ္မ်ား ကို စားသံုးေပးပါ။
- ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ အစားအစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
- မရွိမျဖစ္ဖက္တီးအက္စစ္မ်ား ျြကယ္ဝစြာ ပါဝင္ေသာ ငါး၊ ငါးႀကီး ဆီ၊ ႏွမ္းၾကတ္ဆီ တို႔ကို စားသံုးပါ။
- ဗီတာမင္ျဖည့္စြက္အားေဆးမ်ားကို ေသာက္သံုးပါ။ မက္ဂနီစီယမ္၊ ဗီတာ မင္ E ၊ ဗီတာမင္ B 6 စသည္တို႔ပါ ဝင္ေသာ ျဖည့္စြက္အားေဆးမ်ားကို ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။
ကုိယ္၀န္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီး မ်ားအတြက္ အာဟာရ
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီး တစ္ဦးသည္ ေန႔စဥ္လိုအပ္ေသာ ကယ္လိုရီစုစုေပါင္း ပမာဏအျပင္ ေနာက္ထပ္ ၃၀ဝ ကယ္လိုရီပိုမိုလို အပ္ပါသည္။
- အဆီဓာတ္ႏွင့္အသားဓာတ္တို႔ သည္ သေႏၶသား၏ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာ ႐ံုေၾကာဖြံ႔ၿဖိဳးမႈအတြက္ အေရးႀကီးပါ သည္။ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ ဆီမ်ား၊ အသားဓာတ္မ်ားကို လံု ေလာက္မွ်တစြာ စားသံုးေပးရမည္။
- အရက္၊ ေဆးလိပ္လံုးဝမေသာက္ရ။
- ကဖင္းဓာတ္ စားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ ခ်ပါ။
- အစားအစာမ်ားကို ပမာဏနည္း နည္းျဖင့္ အႀကိမ္အေရအတြက္ မ်ား မ်ားစားသံုးေပးပါ။ သို႔မွသာ ကိုယ္ဝန္ ရွိစတြင္ နံနက္ပိုင္းအန္တတ္ေသာ ေရာဂါႏွင့္ ရင္ပူျခင္းတို႔ကို သက္သာ ေစႏိုင္မည္ဟု ကြ်မ္းက်င္သူမ်ားက လမ္းညႊန္ထားပါသည္။
- ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားသည္ ခ်ိစ္ အေပ်ာ့စား၊ ဆူရွီ၊ သစ္ဥသစ္ဖုအစိမ္း၊ မာက်ဴရီဓာတ္ပါဝင္ေနႏိုင္ေသာ တူနာ ငါးတို႔ကို သတိျပဳစားသံုးရမည္ ျဖစ္ သည္။
ႏုိ႔တုိက္ မိခင္မ်ားအတြက္ အာဟာရ
- ကယ္လိုရီမ်ားမ်ားရရွိေအာင္ စား သံုးပါ။
- အသားဓာတ္ႏွင့္ ကယ္လ္စီယမ္ ဓာတ္မ်ားမ်ား ရရွိေအာင္ စားသံုးပါ။
- ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျဖည့္စြက္အားေဆး မ်ား ေသာက္သံုးေပးပါ။
- ေဆးလိပ္၊ အရက္၊ ေကာ္ဖီ ေရွာင္ ၾကဥ္ပါ။
မီးယပ္ေသြးဆုံးခ်ိန္ ေ၀ဒနာမ်ား သက္သာေစသည့္ အာဟာရ
- ကယ္လ္စီယမ္ျြကယ္ဝေသာ အစား အစာမ်ားကို စားသံုးပါ။
- ဝိုင္၊ သၾကား၊ ျဖဴေဖြးႏူးညံ့ေသာ ဂ်ံဳ၊ ေကာ္ဖီတို႔ စားသံုးျခင္းကို ေလွ်ာ့ ခ်ပါ။
- အိုမီဂါ ၃၊ အိုမီဂါ ၆ အဆီအက္ စစ္ စေသာ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ ေသာ အဆီမ်ားကို စားသံုးေပးပါက စိုျပည္ေသာ အသားအေရကို ပိုင္ဆိုင္ လာကာ က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ေစႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါသည္။
- အသားအေရပူျခင္းအတြက္ ႏွမ္း ၾကတ္ဆီကို စားသံုးေပးပါ။
- ပဲႏို႔မ်ားမ်ားစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အပင္မွရရွိေသာ အီစထ႐ိုဂ်င္ေဟာ္ မုန္းရရွိေစႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါသည္။
က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ စားေသာက္မူပုံစံ
သင္၏ထမင္းဝိုင္းတြင္
- အေရာင္စံုေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံမ်ားကိုသာ ေနရာေပး ထားပါ။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး စားသံုးျခင္းျဖင့္ လည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ႏွင့္စြမ္းအင္မ်ားကို ရရွိေစႏိုင္မွာ ျဖစ္သည္။ ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္ ေဒသထြက္ အသီးအႏွံမ်ားကိုသာ စား သံုးေပးသင့္ပါသည္။
- အ႐ိုးပြေရာဂါသည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ကို တိုက္ခိုက္ေလ့ရွိေသာ ေရာဂါတစ္ မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အ႐ိုးက်န္း မာေရးေကာင္းမြန္ေနေစရန္ ကယ္လ္ စီယမ္ျြကယ္ဝေသာ ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ အစားအစာမ်ား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဘ႐ိုကို လီ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ကိုက္လန္၊ Brussel Spout ၊ Collard Green စသည့္တို႔ကို စားသံုးေပးရပါမည္။
- အသားဓာတ္ကို အလြန္အက်ဴး မစားသံုးသင့္ပါ။ အသားဓာတ္သည္ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ရန္ အဓိကလို အပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။ သို႔ေသာ္လည္း တိရစာၦန္ မွရရွိေသာ အသားဓာတ္ကို လြန္ကဲ စြာစားသံုးျခင္းသည္ ကယ္လ္စီယမ္ ဆံုး႐ံႈးမႈကို ျဖစ္ေစသည့္အတြက္ အမ်ိဳး သမီးမ်ား အထူးသတိထားသင့္ေပ သည္။
- အမ်ိဳးသမီးအမ်ားစုသည္ သူတို႔ စားေသာက္ေနေသာ အစားအစာမ်ား မွ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ သံဓာတ္ပမာဏကို လံုေလာက္စြာ မရ ရွိၾကေခ်။ ရာသီေသြးဆင္းေနသည့္ ကာလမ်ားတြင္ သံဓာတ္ဆံုး႐ံႈးမႈမွာ မ်ားျပားေနသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သံဓာတ္လံုေလာက္စြာ ရရွိရန္မွာ အမ်ိဳးသမီးတစ္ဦးအတြက္ အလြန္ အေရးႀကီးေပသည္။ အနီေရာင္အ သားမ်ား၊ ၾကက္သား၊ ဘဲသား၊ ပဲနီ ကေလး၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ သို႔မဟုတ္ Spinach ေဒါက္ခြ၊ မက္မြန္သီးစသည့္ သံဓာတ္ျြကယ္ဝေသာ အစားအစာမ်ား ကို စားသံုးေပးသင့္သကဲ့သို႔ ဆရာဝန္ ႏွင့္ တိုင္ပင္ကာ သံဓာတ္ျဖည့္စြက္ အားေဆးမ်ား ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါ သည္။
- တစ္ေန႔လွ်င္ အရက္ ၂ ပက္ခန္႔ ေသာက္ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ အရက္မေသာက္ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္လွ်င္ အ႐ိုးပြေရာဂါျဖစ္ ပြားႏိုင္ေျခ မ်ားျပားေနသည္။ ကဖင္းဓာတ္ကလည္း ေဟာ္မုန္း ပမာဏကို ဝင္ေရာက္ေႏွာင့္ယွက္သ ျဖင့္ ကယ္လ္စီ္ယမ္ဆံုး႐ံႈးမႈကို မ်ားျပား ေစသည္။ ထို႔အတြက္ အယ္လ္ကို ေဟာပမာဏကို တစ္ေန႔လွ်င္ တစ္ ပက္ခန္႔ထိ ေသာက္သံုးရန္ ကန္႔သတ္ ထားပါ။ ေကာ္ဖီကိုလည္း တစ္ေန႔ တစ္ခြက္ထက္ ပိုမေသာက္သံုးပါႏွင့္။
ရာသီမလာခင္ ခံစားရေသာ ေ၀ဒနာ မ်ားကုိ သက္သာေစသည့္ အာဟာရမ်ား
ရာသီမလာခင္ တစ္ပတ္အတြင္း ေဟာ္မုန္းပမာဏ အတက္အက်ျဖစ္ မႈေၾကာင့္ ခံစားရေလ့ရွိေသာ ဗိုက္ပူ ျခင္း၊ နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း၊ ေမာပန္းႏြမ္း နယ္ျခင္း၊ စိတ္ခံစားလြယ္ျခင္းတို႔ကို သက္သာေစရန္ ေအာက္ပါအခ်က္ မ်ားကို လိုက္နာပါ။
- အသြင္ေျပာင္းဆီ၊ အခ်ိဳ၊ အငန္တို႔ ကို စားသံုးျခင္း ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
- ေကာ္ဖီ၊ အရက္ ျဖတ္ပါ။
- အနီေရာင္အသား၊ ၾကက္ဥအႏွစ္ စားသံုးျခင္းကို ကန္႔သတ္ပါ။
- ပဲႏို႔၊ ေျမပဲ စေသာ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္မ်ားမွ ရရွိေသာ အသားဓာတ္မ်ား ကို စားသံုးေပးပါ။
- ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ အစားအစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
- မရွိမျဖစ္ဖက္တီးအက္စစ္မ်ား ျြကယ္ဝစြာ ပါဝင္ေသာ ငါး၊ ငါးႀကီး ဆီ၊ ႏွမ္းၾကတ္ဆီ တို႔ကို စားသံုးပါ။
- ဗီတာမင္ျဖည့္စြက္အားေဆးမ်ားကို ေသာက္သံုးပါ။ မက္ဂနီစီယမ္၊ ဗီတာ မင္ E ၊ ဗီတာမင္ B 6 စသည္တို႔ပါ ဝင္ေသာ ျဖည့္စြက္အားေဆးမ်ားကို ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။
ကုိယ္၀န္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီး မ်ားအတြက္ အာဟာရ
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီး တစ္ဦးသည္ ေန႔စဥ္လိုအပ္ေသာ ကယ္လိုရီစုစုေပါင္း ပမာဏအျပင္ ေနာက္ထပ္ ၃၀ဝ ကယ္လိုရီပိုမိုလို အပ္ပါသည္။
- အဆီဓာတ္ႏွင့္အသားဓာတ္တို႔ သည္ သေႏၶသား၏ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာ ႐ံုေၾကာဖြံ႔ၿဖိဳးမႈအတြက္ အေရးႀကီးပါ သည္။ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ ဆီမ်ား၊ အသားဓာတ္မ်ားကို လံု ေလာက္မွ်တစြာ စားသံုးေပးရမည္။
- အရက္၊ ေဆးလိပ္လံုးဝမေသာက္ရ။
- ကဖင္းဓာတ္ စားသံုးမႈကို ေလွ်ာ့ ခ်ပါ။
- အစားအစာမ်ားကို ပမာဏနည္း နည္းျဖင့္ အႀကိမ္အေရအတြက္ မ်ား မ်ားစားသံုးေပးပါ။ သို႔မွသာ ကိုယ္ဝန္ ရွိစတြင္ နံနက္ပိုင္းအန္တတ္ေသာ ေရာဂါႏွင့္ ရင္ပူျခင္းတို႔ကို သက္သာ ေစႏိုင္မည္ဟု ကြ်မ္းက်င္သူမ်ားက လမ္းညႊန္ထားပါသည္။
- ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားသည္ ခ်ိစ္ အေပ်ာ့စား၊ ဆူရွီ၊ သစ္ဥသစ္ဖုအစိမ္း၊ မာက်ဴရီဓာတ္ပါဝင္ေနႏိုင္ေသာ တူနာ ငါးတို႔ကို သတိျပဳစားသံုးရမည္ ျဖစ္ သည္။
ႏုိ႔တုိက္ မိခင္မ်ားအတြက္ အာဟာရ
- ကယ္လိုရီမ်ားမ်ားရရွိေအာင္ စား သံုးပါ။
- အသားဓာတ္ႏွင့္ ကယ္လ္စီယမ္ ဓာတ္မ်ားမ်ား ရရွိေအာင္ စားသံုးပါ။
- ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျဖည့္စြက္အားေဆး မ်ား ေသာက္သံုးေပးပါ။
- ေဆးလိပ္၊ အရက္၊ ေကာ္ဖီ ေရွာင္ ၾကဥ္ပါ။
မီးယပ္ေသြးဆုံးခ်ိန္ ေ၀ဒနာမ်ား သက္သာေစသည့္ အာဟာရ
- ကယ္လ္စီယမ္ျြကယ္ဝေသာ အစား အစာမ်ားကို စားသံုးပါ။
- ဝိုင္၊ သၾကား၊ ျဖဴေဖြးႏူးညံ့ေသာ ဂ်ံဳ၊ ေကာ္ဖီတို႔ စားသံုးျခင္းကို ေလွ်ာ့ ခ်ပါ။
- အိုမီဂါ ၃၊ အိုမီဂါ ၆ အဆီအက္ စစ္ စေသာ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ ေသာ အဆီမ်ားကို စားသံုးေပးပါက စိုျပည္ေသာ အသားအေရကို ပိုင္ဆိုင္ လာကာ က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ေစႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါသည္။
- အသားအေရပူျခင္းအတြက္ ႏွမ္း ၾကတ္ဆီကို စားသံုးေပးပါ။
- ပဲႏို႔မ်ားမ်ားစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အပင္မွရရွိေသာ အီစထ႐ိုဂ်င္ေဟာ္ မုန္းရရွိေစႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါသည္။
0 comments:
Post a Comment