ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္
ေရာင္းခ်ေနသည့့္္ ဂ်ပန္ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ အီးကို လိုင္ပိုးႏွင့္ အျခား
ဘက္တီးရီးယား ေရာဂါပိုးမ်ား ပါဝင္ေနေၾကာင္း သုေတသန ျပဳလုပ္ ခ်က္မ်ားအရ
သိရသည္။
အဆုိပါ သုေတသနအား စားေသာက္ဆုိင္ႀကီးမ်ား၊ ထမင္းလိပ္ သီးသန္႔ေရာင္းေသာ ေကာင္တာမ်ား၊ အစားအေသာက္ေရာင္းေသာ စူပါမားကက္မ်ားမွ ဝယ္ယူ၍ ဘက္တီးရီးယားပုိး ပါဝင္မႈကုိ ေလ့လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ အဆိုပါ သုေတသနတြင္ စူပါမားကက္မ်ား၌ ေရာင္းခ်သည့္ ထမင္းလိပ္မ်ားသည္ သန္႔စင္မႈအားနည္းၿပီး အီးကိုလိုင္ ေရာဂါပိုး ပါဝင္မႈမ်ားျပားကာ ပင္လယ္စာမ်ား ပါဝင္ေသာ ထမင္းလိပ္မ်ား အထူးသျဖင့္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ ကဲ့သို႔ ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ား ပါဝင္ေသာ ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ အီးကိုလိုင္ ပိုးမႊားပမာဏ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ေနေၾကာင္း ေဆးသုေတသန ဦးစီးဌာန (ေအာက္ျမန္မာျပည္၊ ေဆးတကၠသုိလ္-၁၊ ရန္ကုန္) မွ ပညာရွင္ရွစ္ဦးတို႔က သုေတသန ျပဳထားသည္။
ထမင္းလိပ္တြင္ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳသည့္ ပစၥည္းမ်ား သန္႔ရွင္းမႈ အားနည္းျခင္း၊ ျပင္ဆင္ရာတြင္ သန္႔ရွင္းမႈ မရွိျခင္း စသည့္ အေၾကာင္းအရာမ်ားေၾကာင့္ ပိုးမ်ားပါဝင္ၿပီး သိုေလွာင္ေရာင္းခ်သည့္ ေနရာတြင္ ပိုးမႊားမ်ား မေပါက္ဖြားေစရန္ လံုေလာက္ေသာ အေအးဓာတ္ မရွိျခင္းကလည္း ပိုးမ်ားပါဝင္မႈ မ်ားျပားျခင္း၏ အေၾကာင္းရင္းမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့သူ ပညာရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။
သုေတသနတြင္အီးကိုလိုင္ မ်ိဳးစိတ္မ်ား EAEC သည္ ၄၀ ဒသမ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ EIEC သည္ ၂၇ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ EPEC သည္ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ EHEC ၅ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ ETEC ၁ ဒသမ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္း အသီးသီး ပါဝင္ေနၿပီး အျခား Staphylococcus aureus ႏွင့္ Bacillus cereus ပိုးမႊားမ်ားလည္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ ပိုးမ်ားပါဝင္မႈ နည္းပါးေစရန္ သန္႔ရွင္းမႈကုိ အေလးေပးျခင္းႏွင့္ လံုေလာက္ေသာ အေအးေပးစနစ္မ်ား အသံုးျပဳရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ အီးကိုလိုင္ ေရာဂါပိုးသည္ ခႏၡာကိုယ္အတြင္း ေရာက္ရွိသြားပါက ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ အန္ျခင္းအျပင္ အသက္ပါ ေသဆံုးေစ သည့္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစႏိုင္သည္အထိ အႏၲရာယ္ ႀကီးမားေၾကာင္း ကၽြမ္းက်င္ ဆရာဝန္မ်ားကလည္း သတိေပး ေျပာၾကားထားသည္။
By 7Day News
အဆုိပါ သုေတသနအား စားေသာက္ဆုိင္ႀကီးမ်ား၊ ထမင္းလိပ္ သီးသန္႔ေရာင္းေသာ ေကာင္တာမ်ား၊ အစားအေသာက္ေရာင္းေသာ စူပါမားကက္မ်ားမွ ဝယ္ယူ၍ ဘက္တီးရီးယားပုိး ပါဝင္မႈကုိ ေလ့လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ အဆိုပါ သုေတသနတြင္ စူပါမားကက္မ်ား၌ ေရာင္းခ်သည့္ ထမင္းလိပ္မ်ားသည္ သန္႔စင္မႈအားနည္းၿပီး အီးကိုလိုင္ ေရာဂါပိုး ပါဝင္မႈမ်ားျပားကာ ပင္လယ္စာမ်ား ပါဝင္ေသာ ထမင္းလိပ္မ်ား အထူးသျဖင့္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ ကဲ့သို႔ ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ား ပါဝင္ေသာ ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ အီးကိုလိုင္ ပိုးမႊားပမာဏ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ေနေၾကာင္း ေဆးသုေတသန ဦးစီးဌာန (ေအာက္ျမန္မာျပည္၊ ေဆးတကၠသုိလ္-၁၊ ရန္ကုန္) မွ ပညာရွင္ရွစ္ဦးတို႔က သုေတသန ျပဳထားသည္။
ထမင္းလိပ္တြင္ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳသည့္ ပစၥည္းမ်ား သန္႔ရွင္းမႈ အားနည္းျခင္း၊ ျပင္ဆင္ရာတြင္ သန္႔ရွင္းမႈ မရွိျခင္း စသည့္ အေၾကာင္းအရာမ်ားေၾကာင့္ ပိုးမ်ားပါဝင္ၿပီး သိုေလွာင္ေရာင္းခ်သည့္ ေနရာတြင္ ပိုးမႊားမ်ား မေပါက္ဖြားေစရန္ လံုေလာက္ေသာ အေအးဓာတ္ မရွိျခင္းကလည္း ပိုးမ်ားပါဝင္မႈ မ်ားျပားျခင္း၏ အေၾကာင္းရင္းမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့သူ ပညာရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။
သုေတသနတြင္အီးကိုလိုင္ မ်ိဳးစိတ္မ်ား EAEC သည္ ၄၀ ဒသမ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ EIEC သည္ ၂၇ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ EPEC သည္ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ EHEC ၅ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ ETEC ၁ ဒသမ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္း အသီးသီး ပါဝင္ေနၿပီး အျခား Staphylococcus aureus ႏွင့္ Bacillus cereus ပိုးမႊားမ်ားလည္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ ပိုးမ်ားပါဝင္မႈ နည္းပါးေစရန္ သန္႔ရွင္းမႈကုိ အေလးေပးျခင္းႏွင့္ လံုေလာက္ေသာ အေအးေပးစနစ္မ်ား အသံုးျပဳရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ အီးကိုလိုင္ ေရာဂါပိုးသည္ ခႏၡာကိုယ္အတြင္း ေရာက္ရွိသြားပါက ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ အန္ျခင္းအျပင္ အသက္ပါ ေသဆံုးေစ သည့္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစႏိုင္သည္အထိ အႏၲရာယ္ ႀကီးမားေၾကာင္း ကၽြမ္းက်င္ ဆရာဝန္မ်ားကလည္း သတိေပး ေျပာၾကားထားသည္။
By 7Day News
0 comments:
Post a Comment