တစ္ေန့
ပန္းသီးတစ္လံုး စားေပးရင္ ဆရာဝန္နဲ့ ေဝးေဝးမွာ ေနႏိုင္တယ္ ဆိုတဲ့
ဆို႐ိုးစကား ရွိပါတယ္။ ေအာက္ပါသစ္သီး ရွစ္မ်ိဳးထဲက အနည္းဆံုး တစ္မ်ိဳးကို
ပန္းကန္ လံုးတစ္လံုးစာ စားေပးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ သင့္က်န္းမာေရး
ေကာင္းမြန္ေနေစတာ ေၾကာင့္ ေဆး႐ံု၊ ေဆးခန္းသြားျပစရာလိုမယ္ မထင္ပါဘူး။
(၁) ဘလူးဘယ္ရီသီး
ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္ၿပီး အသက္ ႀကီးခ်ိန္မွာျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ခရင္မ္ဘယ္ရီသီးလို ပဲ ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္ကို ကာကြယ္ ေပးမယ့္ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။
(၂) လိေမၼာ္သီး
လိေမၼာ္သီးတစ္လံုးမွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာ မင္စီ အျပည့္အဝပါဝင္ၿပီး ပိုတက္စီယမ္လည္း ပါဝင္ပါ တယ္။ လိေမၼာ္သီးမွာ hesperidin ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြး တြင္း ကိုလက္စထေရာအဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၃) ပန္းသီး
ပန္းသီးအခြံမွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ပန္းသီးစားတိုင္း အခြံကိုပါ စားသင့္ပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္ စထေရာ က်ေစတဲ့ ေပ်ာ္ဝင္အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစ တဲ့ မေပ်ာ္ဝင္အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ ပန္းသီး မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ မ်ားစြာလည္း ပါဝင္ပါတယ္။
(၄) ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ဆိုဒီယမ္ ပါဝင္မႈနည္းတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို ေလ်ာ့က်ေစကာ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ငွက္ ေပ်ာသီးမွာပါတဲ့ Protease inhibitors ေတြက အစာအိမ္ အနာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၅) ကီဝီသီး
ကီဝီသီးမွာ သူနဲ႔ အေလးခ်ိန္တူ လိေမၼာ္သီးမွာထက္ ီ ဗီတာမင္စီ ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အတြင္းတိမ္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က် ေစၿပီး DNA ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၆) အနီေရာင္ႏွင့္ ခရမ္းေရာင္ စပ်စ္သီး
အနီေရာင္ စပ်စ္ဝိုင္ေတြမွာ အစြမ္းထက္ အင္ တီေအာက္ဆီးဒင့္ ရက္စ္ဗာရထေရာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အေရာင္ ရင့္တဲ့ စပ်စ္သီးတစ္ခြက္မွာလည္း ရက္စ္ဗာရထေရာ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။
(၇) စေတာ္ဘယ္ရီသီး
တစ္ေန႔မွာ စေတာ္ဘယ္ရီသီး လက္တစ္ဆုပ္စာ ပမာဏစားေပးရင္ အမ်ိဳးအစား(၂) ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ တျခားအင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
(၈) သေဘၤာသီး
သေဘၤာသီးမွာ ပက္ပိန္းပါဝင္တဲ့အတြက္ အစာ ေၾကညက္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ေဖာလိတ္ဓာတ္ လည္း အမ်ားအျပားပါဝင္ပါတယ္။
By Good Health
(၁) ဘလူးဘယ္ရီသီး
ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္ၿပီး အသက္ ႀကီးခ်ိန္မွာျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ခရင္မ္ဘယ္ရီသီးလို ပဲ ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းပိုးဝင္ကို ကာကြယ္ ေပးမယ့္ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။
(၂) လိေမၼာ္သီး
လိေမၼာ္သီးတစ္လံုးမွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာ မင္စီ အျပည့္အဝပါဝင္ၿပီး ပိုတက္စီယမ္လည္း ပါဝင္ပါ တယ္။ လိေမၼာ္သီးမွာ hesperidin ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြး တြင္း ကိုလက္စထေရာအဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၃) ပန္းသီး
ပန္းသီးအခြံမွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ပန္းသီးစားတိုင္း အခြံကိုပါ စားသင့္ပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္ စထေရာ က်ေစတဲ့ ေပ်ာ္ဝင္အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစ တဲ့ မေပ်ာ္ဝင္အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ ပန္းသီး မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ မ်ားစြာလည္း ပါဝင္ပါတယ္။
(၄) ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ဆိုဒီယမ္ ပါဝင္မႈနည္းတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးကို ေလ်ာ့က်ေစကာ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ငွက္ ေပ်ာသီးမွာပါတဲ့ Protease inhibitors ေတြက အစာအိမ္ အနာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၅) ကီဝီသီး
ကီဝီသီးမွာ သူနဲ႔ အေလးခ်ိန္တူ လိေမၼာ္သီးမွာထက္ ီ ဗီတာမင္စီ ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အတြင္းတိမ္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က် ေစၿပီး DNA ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၆) အနီေရာင္ႏွင့္ ခရမ္းေရာင္ စပ်စ္သီး
အနီေရာင္ စပ်စ္ဝိုင္ေတြမွာ အစြမ္းထက္ အင္ တီေအာက္ဆီးဒင့္ ရက္စ္ဗာရထေရာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အေရာင္ ရင့္တဲ့ စပ်စ္သီးတစ္ခြက္မွာလည္း ရက္စ္ဗာရထေရာ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။
(၇) စေတာ္ဘယ္ရီသီး
တစ္ေန႔မွာ စေတာ္ဘယ္ရီသီး လက္တစ္ဆုပ္စာ ပမာဏစားေပးရင္ အမ်ိဳးအစား(၂) ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ တျခားအင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
(၈) သေဘၤာသီး
သေဘၤာသီးမွာ ပက္ပိန္းပါဝင္တဲ့အတြက္ အစာ ေၾကညက္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ေဖာလိတ္ဓာတ္ လည္း အမ်ားအျပားပါဝင္ပါတယ္။
By Good Health
0 comments:
Post a Comment