ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္တာနဲ႔
ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္ရွိတာအၾကား ဆက္ စပ္မႈရွိေနတတ္ပါတယ္။ အဆိပ္ေတြက
အဆီဆဲလ္ေတြထဲမွာ သိုေလွာင္ေန တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က အဆိပ္ေတြ ပိုရွိေလေလ၊
အဆိပ္ေတြကို သိုေလွာင္ဖို႔ အဆီေတြကို ပိုမိုထုတ္လုပ္ရေလေလျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အဆီ ဆဲလ္ေတြထဲမွာ စုပံုေနတဲ့ အဆိပ္ေတြ ေလ်ာ့က်ေအာင္ လုပ္ေဆာင္
တဲ့နည္းဟာ အဆီဆဲလ္ပမာ ဏကို ေလ်ာ့နည္းေစသလို ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ ကိုလည္း
ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။
ေရေသာက္ပါ
ေရဟာ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ မရွိမ ျဖစ္အေရးပါၿပီး ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၆၀ရာ ခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္က ေရေတြနဲ႔ ဖြဲ႕စည္း ထားပါတယ္။ ဆဲလ္တိုင္းဟာ အ သက္ ရွင္ဖို႔ရာအတြက္ေရကို မွီခိုေနရပါတယ္။ေရဟာ ဆဲလ္ေတြဆီကို အာဟာရဓာတ္ေတြ သယ္ေဆာင္ေပးသလို ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဂၤါအစိတ္ အပိုင္းေတြထဲက အဆိပ္ေတြ ထြက္ရွိဖို႔လည္း ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ေရအ နည္းငယ္ပဲေသာက္ရင္ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္တာနဲ႔ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈ ကိုျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ဟာေခြ်းထြက္တာနဲ႔ ဆီးသြား တာေတြေၾကာင့္ေန႔စဥ္ေရဓာတ္ဆံုး ႐ံႈးေနတတ္ပါတယ္။ ဒီလို ဆံုး႐ံႈးမႈ ကို ျပန္လည္ အစား ထိုးႏိုင္ေအာင္ ေရကို မ်ားမ်ားေသာက္ေပး ရပါမယ္။
ေလ့က်င့္ခန္းကို အလံုအေလာက္ လုပ္ေဆာင္ပါ
ေသြး စီးဆင္းမႈ ေကာင္းမြန္တာက ခႏၶာကိုယ္အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြဆီ ေရ စီး ဆင္းေရာက္ရွိမႈကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာက အ ဆီေတြ ကိုေလာင္ကြ်မ္းေစ႐ံု သာမကေခြ်းထြက္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ ထဲက အဆိပ္ေတြကို ကင္းစင္သြားေစပါတယ္။ ဒီလိုအက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရရွိဖို႔ေန႔စဥ္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာ ေၾကာင့္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းျမန္ေစ ၿပီး ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္ မႈကို ေကာင္းေစကာ အဆုတ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ေရွာင္သင့္သာ အစားအေသာက္မ်ား ကို ေရွာင္ပါ
ေခါက္ဆြဲ၊ ေပါင္မုန္႔၊ အာလူးနဲ႔ အခြံ ခြ်တ္ထားတဲ့ သၾကားပါ မုန္႔ေတြကို တတ္ ႏိုင္သမွ်ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ အေၾကာင္း ကေတာ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္က ေလာင္ ကြ်မ္းႏႈန္းလြယ္ေစၿပီး စြမ္းအင္အျဖစ္ေျပာင္းလဲသြားႏိုင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က အဆီေတြကိုေလာင္ကြ်မ္းမယ့္အစား ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ကိုပဲေလာင္ ကြ်မ္းေစလို႔ပါ။ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္အပိုေတြက အဆီအျဖစ္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ စုေနပါလိမ့္မယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမ်ားစားပါ
အေရာင္နဲ႔ အမ်ိဳးအစားက ဘယ္လိုပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ေန႔စဥ္ေန႔တိုင္း ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ျဖစ္ႏိုင္ရင္ လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ အစိမ္းကို ခ်က္စားသင့္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက အလြယ္တကူေၾကညက္လြယ္သလို ဗိုက္လည္းျပည့္ေစပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ မရွိ မျဖစ္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြ လည္း ပါဝင္ပါတယ္။
ငါးစားပါ
အနီေရာင္အသားကို ေလွ်ာ့စားဖို႔ ႀကိဳးစားပါ။ ၾကက္သားကို စားေပးႏိုင္သလို အထူးသျဖင့္ ငါးကို အဓိက စားေပးသင့္ပါတယ္။ ငါးမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစကာ ႏွလံုး ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ငါးဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ပ႐ိုတင္း ဓာတ္ျဖည့္တင္းေပးတာေၾကာင့္ ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ေစပါတယ္။
ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး စားပါ
ကုလားပဲ၊ ပဲနီေလးနဲ႔ ပဲတီစိမ္းစတဲ့ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ ဓာတ္တို႔ မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ ပဲအမ်ိဳး မ်ိဳးမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစ႐ံုသာမက အစာေျခစနစ္ကိုလည္း က်န္းမာေစပါ တယ္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အင္ဆီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္ တာ ေၾကာင့္ အဆိပ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ စြမ္းရွိပါတယ္။
အခြံမာေသာ အေစ႔အဆန္ စားပါ
အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ ပ ႐ိုတင္းဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ဆာေလာင္မႈမျဖစ္ေစဘဲ ႏွလံုးကိုလည္း အကာအကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါ တယ္။ ေလ့ လာမႈအရ အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ ကို ပံုမွန္စားတဲ့သူေတြဟာ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ ပ်က္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေသြးဖိအား ကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
အရက္ေရွာင္ပါ
ခႏၶာကိုယ္ထဲ အဆိပ္ေတြေခ်ဖ်က္ေနစဥ္ အရက္ကိုလည္းေရွာင္ရပါမယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ ဆီးသြားေစတဲ့ အာနိသင္ရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ကိုေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ေစပါတယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ အသည္းရဲ႕ အစာကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ စြမ္းနဲ႔ အေရးႀကီးအာဟာရဓာတ္ေတြ စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကို တားဆီးေပးပါတယ္။ အသည္းဟာ အယ္လ္ကိုေဟာကို အဓိက ေခ်ဖ်က္ေနရလို႔ပါ။
By Good Health
ေရေသာက္ပါ
ေရဟာ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ မရွိမ ျဖစ္အေရးပါၿပီး ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၆၀ရာ ခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္က ေရေတြနဲ႔ ဖြဲ႕စည္း ထားပါတယ္။ ဆဲလ္တိုင္းဟာ အ သက္ ရွင္ဖို႔ရာအတြက္ေရကို မွီခိုေနရပါတယ္။ေရဟာ ဆဲလ္ေတြဆီကို အာဟာရဓာတ္ေတြ သယ္ေဆာင္ေပးသလို ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဂၤါအစိတ္ အပိုင္းေတြထဲက အဆိပ္ေတြ ထြက္ရွိဖို႔လည္း ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ေရအ နည္းငယ္ပဲေသာက္ရင္ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္တာနဲ႔ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈ ကိုျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ဟာေခြ်းထြက္တာနဲ႔ ဆီးသြား တာေတြေၾကာင့္ေန႔စဥ္ေရဓာတ္ဆံုး ႐ံႈးေနတတ္ပါတယ္။ ဒီလို ဆံုး႐ံႈးမႈ ကို ျပန္လည္ အစား ထိုးႏိုင္ေအာင္ ေရကို မ်ားမ်ားေသာက္ေပး ရပါမယ္။
ေလ့က်င့္ခန္းကို အလံုအေလာက္ လုပ္ေဆာင္ပါ
ေသြး စီးဆင္းမႈ ေကာင္းမြန္တာက ခႏၶာကိုယ္အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြဆီ ေရ စီး ဆင္းေရာက္ရွိမႈကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာက အ ဆီေတြ ကိုေလာင္ကြ်မ္းေစ႐ံု သာမကေခြ်းထြက္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ ထဲက အဆိပ္ေတြကို ကင္းစင္သြားေစပါတယ္။ ဒီလိုအက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရရွိဖို႔ေန႔စဥ္ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာ ေၾကာင့္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းျမန္ေစ ၿပီး ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္ မႈကို ေကာင္းေစကာ အဆုတ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ေရွာင္သင့္သာ အစားအေသာက္မ်ား ကို ေရွာင္ပါ
ေခါက္ဆြဲ၊ ေပါင္မုန္႔၊ အာလူးနဲ႔ အခြံ ခြ်တ္ထားတဲ့ သၾကားပါ မုန္႔ေတြကို တတ္ ႏိုင္သမွ်ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ အေၾကာင္း ကေတာ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္က ေလာင္ ကြ်မ္းႏႈန္းလြယ္ေစၿပီး စြမ္းအင္အျဖစ္ေျပာင္းလဲသြားႏိုင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က အဆီေတြကိုေလာင္ကြ်မ္းမယ့္အစား ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ကိုပဲေလာင္ ကြ်မ္းေစလို႔ပါ။ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္အပိုေတြက အဆီအျဖစ္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ စုေနပါလိမ့္မယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမ်ားစားပါ
အေရာင္နဲ႔ အမ်ိဳးအစားက ဘယ္လိုပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ေန႔စဥ္ေန႔တိုင္း ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ျဖစ္ႏိုင္ရင္ လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ အစိမ္းကို ခ်က္စားသင့္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက အလြယ္တကူေၾကညက္လြယ္သလို ဗိုက္လည္းျပည့္ေစပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ မရွိ မျဖစ္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြ လည္း ပါဝင္ပါတယ္။
ငါးစားပါ
အနီေရာင္အသားကို ေလွ်ာ့စားဖို႔ ႀကိဳးစားပါ။ ၾကက္သားကို စားေပးႏိုင္သလို အထူးသျဖင့္ ငါးကို အဓိက စားေပးသင့္ပါတယ္။ ငါးမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစကာ ႏွလံုး ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ငါးဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ပ႐ိုတင္း ဓာတ္ျဖည့္တင္းေပးတာေၾကာင့္ ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ေစပါတယ္။
ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး စားပါ
ကုလားပဲ၊ ပဲနီေလးနဲ႔ ပဲတီစိမ္းစတဲ့ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ ဓာတ္တို႔ မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ ပဲအမ်ိဳး မ်ိဳးမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစ႐ံုသာမက အစာေျခစနစ္ကိုလည္း က်န္းမာေစပါ တယ္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ အဆီဓာတ္ပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အင္ဆီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္ တာ ေၾကာင့္ အဆိပ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ စြမ္းရွိပါတယ္။
အခြံမာေသာ အေစ႔အဆန္ စားပါ
အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ ပ ႐ိုတင္းဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ဆာေလာင္မႈမျဖစ္ေစဘဲ ႏွလံုးကိုလည္း အကာအကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါ တယ္။ ေလ့ လာမႈအရ အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ ကို ပံုမွန္စားတဲ့သူေတြဟာ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ ပ်က္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေသြးဖိအား ကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
အရက္ေရွာင္ပါ
ခႏၶာကိုယ္ထဲ အဆိပ္ေတြေခ်ဖ်က္ေနစဥ္ အရက္ကိုလည္းေရွာင္ရပါမယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ ဆီးသြားေစတဲ့ အာနိသင္ရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ကိုေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ေစပါတယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ အသည္းရဲ႕ အစာကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ စြမ္းနဲ႔ အေရးႀကီးအာဟာရဓာတ္ေတြ စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကို တားဆီးေပးပါတယ္။ အသည္းဟာ အယ္လ္ကိုေဟာကို အဓိက ေခ်ဖ်က္ေနရလို႔ပါ။
By Good Health
0 comments:
Post a Comment