အူမၾကီး
ကင္ဆာဟာ ကင္ဆာေရာ ဂါအားလံုးထဲမွာ ဒုတိယ ေသဆံုးႏွုန္း အမ်ား ဆံုး
ေရာဂါၿဖစ္ ပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔လည္း မၾကာခင္က ၿပဳလုပ္ တဲ႔ ေလ႔လာ မွု ေပါင္း
၁၀၀ေက်ာ္ အရ ဒီေရာဂါကို လြယ္လြယ္ကူကူ ကာကြယ္ႏိုင္ တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ေအာက္ပါတို႔ကို ၿပဳလုပ္ပါ။
၁) ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးကို ေသာက္ပါ
အက္စပရင္ကို ေသာက္ပါ။ေန႔စဥ္ အက္စပရင္ ၃၂၅ မီလီဂရမ္ကို ေသာက္ သံုးတာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ ေျခကို ၆၃ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါ တယ္။ သင့္မိသားစုရာဇဝင္ထဲမွာ အူမ ႀကီးကင္ဆာရွိရင္ေတာင္ ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ရွိတယ္လို႔ ၿဗိတိန္မွ ေလ့လာမႈအသစ္အရ သိရပါတယ္။ အက္စပရင္ဟာ Polyp အသီး ႀကီးထြားမႈကို ပိတ္ပင္ၿပီး ကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ထားႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ အူမႀကီး ထဲမွာ Polypအသီးေတြထြက္လာရင္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္လို႔ပါ။ အက္စပရင္ဟာ အူတြင္းေသြးယိုစီး တာလိုမ်ိဳး ဆိုးက်ိဳးေတြရွိတာေၾကာင့္ အဲဒီ ေဆးဝါးကို အသံုးမျပဳခင္ ဆရာဝန္နဲ႔ အ ရင္တိုင္ပင္ပါ။
၂) တူနာငါးစားၿပီး က်န္းမာေရး ေကာင္းတဲ့အဆီ ရယူပါ
အပတ္စဥ္ တူနာ၊ ဆယ္လမြန္ငါးလိုမ်ိဳး အဆီမ်ားတဲ့ငါးေတြကို စားတာေၾကာင့္ အူမ ႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ ေျခကို၇၆ရာခိုင္ႏႈန္း ထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ မွ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ဆိုပါတယ္။ ဒီငါးေတြမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ဒီမျပည့္ဝဆီေတြဟာ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းအတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ ေစႏိုင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္း ထုတ္လုပ္မႈကို ပိတ္ပင္ႏိုင္လို႔ပါ။
၃) ဘယ္ရီသီးစားၿပီး ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ေန႔စဥ္ အမွ်င္ဓာတ္ေပါၾကြယ္ဝတဲ့ Raspberries သီး တစ္ခြက္စာ စားတာ ေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ ပါဝင္တဲ့အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ အူမ ႀကီးတစ္ေလွ်ာက္မွ အဆိပ္ေတြကို ဖယ္ ရွားႏႈန္း လ်င္ျမန္ေစတဲ့အျပင္ သူ႔မွာပါ ဝင္တဲ့ မ်ားစြာေသာ Ellagic Acid ေတြ ဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးပစ္ ႏိုင္တာေၾကာင့္ပါ။
၄) ဆလတ္ရြတ္စားၿပီး ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ ေျခ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ေန႔စဥ္ ဆလတ္ရြက္တစ္ခြက္စာနဲ႔ မခ်က္ျပဳတ္ရေသးတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ခြက္ တစ္ဝက္ရဲ႕ ရွစ္ပံုတစ္ပံုစာကို စားေပးရင္ အူမႀကီးနဲ႔ စအိုကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ဟားဗတ္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက အႀကံေပး ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ မ်ားစြာေသာ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းေတြ ဟာ အူအတြင္းမွ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ပစၥည္းေတြကို ရွင္းထုတ္ပစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဆလတ္ရြက္မွာပါဝင္တဲ့ မ်ားစြာေသာ ဗီတာမင္ေအေတြဟာ အူမႀကီးအေျမႇးပါး မွ ဆဲလ္ေတြ ပ်က္စီးမႈရွိရင္ အနာက်က္ ျမန္ေစပါတယ္။
၅) ပ႐ိုတင္းစားၿပီး ေသြးတြင္းသၾကား ဓာတ္ ျမင့္တက္တာ ရပ္တန္႔ေအာင္ ျပဳလုပ္ပါ
မၾကာခဏ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္တာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ႏွစ္ဆခန္႔ျမင့္မားသြားႏိုင္ပါ တယ္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္မားေန တာေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ ႀကီး ထြားႏႈန္း ျမန္သြားတာေၾကာင့္ပါ။ ဒါေၾကာင့္ ကစီဓာတ္ ဒါေပမယ္႔ အခ်ိဳအစာေတြစား မယ္ဆို ရင္ အသား၊ ဒိန္ခဲ၊ အခြံမာသီး ဒါမွမဟုတ္ တျခားပ႐ိုတင္းေတြနဲ႔ တြဲဖက္ ၿပီး စားေသာက္ပါ။ ေသြးတြင္းသၾကား ဓာတ္ျမင့္တက္ႏႈန္း ထက္ဝက္က်ဆင္း သြားႏိုင္ပါတယ္။
၆) ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ၿပီး ပံုမွန္မဟုတ္ တဲ့ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးပစ္ပါ
ေန႔စဥ္ မိနစ္ ၃၀ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ (လမ္းျမန္ျမန္ေလွ်ာက္)တဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြ ဟာ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့က်င့္ ခန္း လုပ္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းသၾကား ဓာတ္တည္ၿငိမ္မႈရွိေစ႐ံုသာမက ခုခံအား စနစမ္ လွ ည္း ပမံု နွ မ္ ဟတု တ္ ဆဲ့ လဲ ေ္ တ ြ ကို ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ျမင့္တက္သြားပါတယ္။
၇) ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းရရွိေအာင္ ေကာ္ဖီေသာက္ပါ
ေန႔စဥ္ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ေသာက္တာ ေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ေကာ္ဖီ မွာပါဝင္တဲ့ အစြမ္းထက္ ဓာတ္တိုးဆန္႔ က်င္ ပစၥည္းႏွစ္မ်ိဳးဟာ ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ဆဲလ္ေတြနဲ႔ ပူးေပါင္းသြားၿပီး အဲဒီဆဲလ္ ေတြ ကင္ဆာမျဖစ္ခင္နဲ႔ မပ်ံ႕ႏွံ႔ႏိုင္ခင္မွာ ပဲ ႀကီးထြားမႈကို ရပ္တန္႔ေ ပးႏိုင္ပါ တယ္။
ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး
By Good Health
၁) ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးကို ေသာက္ပါ
အက္စပရင္ကို ေသာက္ပါ။ေန႔စဥ္ အက္စပရင္ ၃၂၅ မီလီဂရမ္ကို ေသာက္ သံုးတာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ ေျခကို ၆၃ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါ တယ္။ သင့္မိသားစုရာဇဝင္ထဲမွာ အူမ ႀကီးကင္ဆာရွိရင္ေတာင္ ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ရွိတယ္လို႔ ၿဗိတိန္မွ ေလ့လာမႈအသစ္အရ သိရပါတယ္။ အက္စပရင္ဟာ Polyp အသီး ႀကီးထြားမႈကို ပိတ္ပင္ၿပီး ကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ထားႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ အူမႀကီး ထဲမွာ Polypအသီးေတြထြက္လာရင္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္လို႔ပါ။ အက္စပရင္ဟာ အူတြင္းေသြးယိုစီး တာလိုမ်ိဳး ဆိုးက်ိဳးေတြရွိတာေၾကာင့္ အဲဒီ ေဆးဝါးကို အသံုးမျပဳခင္ ဆရာဝန္နဲ႔ အ ရင္တိုင္ပင္ပါ။
၂) တူနာငါးစားၿပီး က်န္းမာေရး ေကာင္းတဲ့အဆီ ရယူပါ
အပတ္စဥ္ တူနာ၊ ဆယ္လမြန္ငါးလိုမ်ိဳး အဆီမ်ားတဲ့ငါးေတြကို စားတာေၾကာင့္ အူမ ႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ ေျခကို၇၆ရာခိုင္ႏႈန္း ထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ မွ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ဆိုပါတယ္။ ဒီငါးေတြမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ဒီမျပည့္ဝဆီေတြဟာ အစာေျခလမ္းေၾကာင္းအတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ ေစႏိုင္တဲ့ ဓာတုပစၥည္း ထုတ္လုပ္မႈကို ပိတ္ပင္ႏိုင္လို႔ပါ။
၃) ဘယ္ရီသီးစားၿပီး ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ေန႔စဥ္ အမွ်င္ဓာတ္ေပါၾကြယ္ဝတဲ့ Raspberries သီး တစ္ခြက္စာ စားတာ ေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ သူ႔မွာ ပါဝင္တဲ့အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ အူမ ႀကီးတစ္ေလွ်ာက္မွ အဆိပ္ေတြကို ဖယ္ ရွားႏႈန္း လ်င္ျမန္ေစတဲ့အျပင္ သူ႔မွာပါ ဝင္တဲ့ မ်ားစြာေသာ Ellagic Acid ေတြ ဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးပစ္ ႏိုင္တာေၾကာင့္ပါ။
၄) ဆလတ္ရြတ္စားၿပီး ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ ေျခ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ေန႔စဥ္ ဆလတ္ရြက္တစ္ခြက္စာနဲ႔ မခ်က္ျပဳတ္ရေသးတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ခြက္ တစ္ဝက္ရဲ႕ ရွစ္ပံုတစ္ပံုစာကို စားေပးရင္ အူမႀကီးနဲ႔ စအိုကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ဟားဗတ္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက အႀကံေပး ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ မ်ားစြာေသာ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းေတြ ဟာ အူအတြင္းမွ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ပစၥည္းေတြကို ရွင္းထုတ္ပစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဆလတ္ရြက္မွာပါဝင္တဲ့ မ်ားစြာေသာ ဗီတာမင္ေအေတြဟာ အူမႀကီးအေျမႇးပါး မွ ဆဲလ္ေတြ ပ်က္စီးမႈရွိရင္ အနာက်က္ ျမန္ေစပါတယ္။
၅) ပ႐ိုတင္းစားၿပီး ေသြးတြင္းသၾကား ဓာတ္ ျမင့္တက္တာ ရပ္တန္႔ေအာင္ ျပဳလုပ္ပါ
မၾကာခဏ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္တာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ႏွစ္ဆခန္႔ျမင့္မားသြားႏိုင္ပါ တယ္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္မားေန တာေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ ႀကီး ထြားႏႈန္း ျမန္သြားတာေၾကာင့္ပါ။ ဒါေၾကာင့္ ကစီဓာတ္ ဒါေပမယ္႔ အခ်ိဳအစာေတြစား မယ္ဆို ရင္ အသား၊ ဒိန္ခဲ၊ အခြံမာသီး ဒါမွမဟုတ္ တျခားပ႐ိုတင္းေတြနဲ႔ တြဲဖက္ ၿပီး စားေသာက္ပါ။ ေသြးတြင္းသၾကား ဓာတ္ျမင့္တက္ႏႈန္း ထက္ဝက္က်ဆင္း သြားႏိုင္ပါတယ္။
၆) ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ၿပီး ပံုမွန္မဟုတ္ တဲ့ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးပစ္ပါ
ေန႔စဥ္ မိနစ္ ၃၀ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ (လမ္းျမန္ျမန္ေလွ်ာက္)တဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြ ဟာ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့က်င့္ ခန္း လုပ္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းသၾကား ဓာတ္တည္ၿငိမ္မႈရွိေစ႐ံုသာမက ခုခံအား စနစမ္ လွ ည္း ပမံု နွ မ္ ဟတု တ္ ဆဲ့ လဲ ေ္ တ ြ ကို ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ျမင့္တက္သြားပါတယ္။
၇) ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းရရွိေအာင္ ေကာ္ဖီေသာက္ပါ
ေန႔စဥ္ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ေသာက္တာ ေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၂၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ေကာ္ဖီ မွာပါဝင္တဲ့ အစြမ္းထက္ ဓာတ္တိုးဆန္႔ က်င္ ပစၥည္းႏွစ္မ်ိဳးဟာ ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ဆဲလ္ေတြနဲ႔ ပူးေပါင္းသြားၿပီး အဲဒီဆဲလ္ ေတြ ကင္ဆာမျဖစ္ခင္နဲ႔ မပ်ံ႕ႏွံ႔ႏိုင္ခင္မွာ ပဲ ႀကီးထြားမႈကို ရပ္တန္႔ေ ပးႏိုင္ပါ တယ္။
ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး
By Good Health
0 comments:
Post a Comment