 သခြားေမႊး
သီးဟာ သစ္သီးေတြ အားလံုး အနက္ ဗီတာမင္ေအ အမ်ားဆံုး ပါဝင္ တဲ့ 
သစ္သီးျဖစ္ပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးတစ္ခြက္(၁၇၇ဂရမ္)မွာ ဗီတာမင္ေအ (အဓိကအားျဖင္႕
ဘီတာကယ္႐ိုတင္းပံုစံနဲ့) ၅၉၈၇ အိုင္ယူ ပါဝင္ပါတယ္။
သခြားေမႊး
သီးဟာ သစ္သီးေတြ အားလံုး အနက္ ဗီတာမင္ေအ အမ်ားဆံုး ပါဝင္ တဲ့ 
သစ္သီးျဖစ္ပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးတစ္ခြက္(၁၇၇ဂရမ္)မွာ ဗီတာမင္ေအ (အဓိကအားျဖင္႕
ဘီတာကယ္႐ိုတင္းပံုစံနဲ့) ၅၉၈၇ အိုင္ယူ ပါဝင္ပါတယ္။(၁) အသားအေရကို က်န္းမာလွပေစပါတယ္
ဗီတာမင္ေအပါဝင္မႈမ်ားလြန္းတာ ေၾကာင့္ လြန္ကဲစြာ မစားသင့္ေပမယ့္ သ ခြားေမႊးသီးအသင့္အတင့္စားေပးတာ ေၾကာင့္ ရရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြက အႏၱရာယ္ကင္းပါတယ္။ ၿပီးရင္ ဝက္ၿခံနဲ႔ အေရးေၾကာင္းေတြကို သက္သာေစပါ တယ္။ သခြားေမႊးသီးကို တစ္ခြက္စာ ပ မာဏ စား႐ံုနဲ႔ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ ဗီတာမင္ေအပမာဏရဲ႕ ၁၀ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေက်ာ္ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ (ဗီတာမင္ေအ ၁၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။)
(၂) အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းေစပါတယ္
ဗီတာမင္ေအက အျမင္အာ႐ံုကို ထိန္းေပးၿပီး အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။
(၃) ကူးစက္ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္
သခြားေမႊးသီးကို ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္ တိုက္ေပးရင္ ကေလးေတြရဲ႕ ကိုယ္ခံစြမ္း အားစနစ္ကို အားေကာင္းေစၿပီး ဗိုင္း ရပ္စ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပးတာေၾကာင့္ နာမက်န္းမႈကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါဘူး။ သခြား ေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္စီ ၁၀၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။
(၄) သြားေတြနဲ့ သြားဖံုးေတြကို က်န္းမာေစ ပါတယ္
သြားနဲ႔တာနဲ႔ သြားဖံုးမွ ေသြးထြက္ တာက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္စီခ်ိဳ႕တဲ့ ေနေၾကာင္း ျပသေနပါတယ္။ သခြားေမႊး သီးလို ဗီတာမင္စီေပါမ်ားတဲ့ သစ္သီးကို စားေပးတာေၾကာင့္ အၿပံဳးလွလွၿပံဳးႏိုင္ ေစပါတယ္။
(၅) ေသြးအားနည္းျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္
ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေဖာလိတ္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္B12၊ တို႔ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသြး အားနည္းေရာဂါရတတ္ပါတယ္။ ေဖာ လိတ္ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသြးနီဥေတြ က ပံုမွန္အရြယ္အစားထက္ ပိုမိုႀကီးမား လာပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္ ေက၊ ဗီတာမင္B6 ၊ ႏိုင္ယာစင္၊ အမွ်င္ ဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ သိုင္ယာမင္းဓာတ္ တို႔ မ်ားစြာပါဝင္ေနပါတယ္။
(၆) အနာကို ခပ္ျမန္ျမန္ က်က္ေစပါတယ္
ဗီတာမင္စီဟာ အႏၱရာယ္အကင္း ဆံုးနဲ႔ အထိေရာက္ဆံုးအာဟာရဓာတ္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီ တာမင္စီမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ သခြား ေမႊးသီးကို စားေပးရင္ ေကာ္လာဂ်င္ျဖစ္ ေပၚမႈ မ်ားေစၿပီး အေရျပားနဲ႔ အမာရြတ္ တစ္သွ်ဴးေတြကို အားေကာင္းေစပါတယ္။
(၇) ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္
သခြားေမႊးသီးမွာ ပါတဲ့ ပိုတက္စီ ယမ္က ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီ ယမ္နီးပါး ရွိပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တဲ့ သခြားေမႊးသီးကို စား ေပးရင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းက ဆိုဒီယမ္ဓာတ္ ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။
(၈) ေျခေထာက္ျြကက္တက္တာကို ကာ ကြယ္ေပးပါတယ္
သခြားေမႊးသီးမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ဟာ ျြကက္သားနဲ႔ နာ့ဗ္ေၾကာေတြကို အားေကာင္းေစပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ရင္ ျြကက္သားအားနည္းမႈနဲ႔ ျြကက္တက္မႈတို႔ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
(၉) မ်ိဳးေအာင္မႈကို အားေကာင္းေစပါတယ္
ကေလးရဖို႔ ႀကိဳးစားေနသလား။ သခြားေမႊးသီးဟာ ေဖာလိတ္ဓာတ္အမ်ား ဆံုး ပါဝင္တဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္တယ္ဆို တာ မေမ့ပါနဲ႔။ ေဖာလစ္အက္စစ္လို႔ ေခၚ တဲ့ ေဖာလိတ္ဓာတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ခ်ိန္အတြက္ အေရးပါပါတယ္။ အထူးသ ျဖင့္ ေမြးလာတဲ့ကေလးေတြမွာ နာ့ဗ္ေၾကာ စနစ္ျပႆနာေတြ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၁၀) ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္မႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္
သခြားေမႊးသီးမွာ ေရဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းစနစ္ ထဲမွ ဘက္တီးရီးယားေတြကို ဖယ္ထုတ္ ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈ ျမင့္မား တာေၾကာင့္ ဆီးထဲက အက္စစ္အဆင့္ ကို တိုးေစၿပီး ဆီးလမ္းေၾကာင္းရွိ ပိုးမႊား ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
By Good Health
 










 
0 comments:
Post a Comment